Aktualności
Określenie “Kuchnia staropolska” na etykietach produktów żywnościowych - kiedy można stosować?
Czy na etykiecie można użyć określenia” Kuchnia Staropolska", które nawiązuje do do tradycyjnych receptur i metod wytwarzania żywności, jeśli dotyczy ono produktu otrzymanego przy zastosowaniu nowoczesnych metod produkcji przemysłowej, z użyciem m.in. dozwolonych substancji dodatkowych E635, E621, E451, E407, E316 oraz innych składników charakterystycznych dla produkcji przemysłowej, tj. MOM z indyka, maltodekstyny, błonnika sojowego, izolatu białka sojowego? »
Jak ubiegać się o znak jakości “Poznaj Dobrą Żywność”?
Głównym celem Programu PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność jest informowanie o wysokiej jakości produktów żywnościowych. Udział w Programie jest dobrowolny i co najważniejsze bezpłatny. W programie mogą uczestniczyć przedsiębiorcy Państw Członkowskich Unii Europejskiej. »
Czasowe wstrzymanie wprowadzenia nowego produktu do obrotu – poziom biotyny w suplemencie diety według orzecznictwa WSA
Wyrokiem z dnia 16 lipca 2020 r. (sygn. akt III SA/Łd 184/20) Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi oddalił skargę na decyzję Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w przedmiocie nakazania czasowego wstrzymania wprowadzenia po raz pierwszy do obrotu produktu spożywczego tj. suplementu diety zawierającego biotynę. Sąd przyjął, iż decyzja o czasowym wstrzymaniu wprowadzania do obrotu takiego środka spożywczego jest tymczasowym środkiem zarządzania w celu zapewnienia ochrony zdrowia konsumentom, gdyż wyjaśnienie, czy dany produkt objęty powiadomieniem, ze względu na jego skład, właściwości poszczególnych składników oraz przeznaczenie jest np. suplementem, czyli tak jak został zadeklarowany przez producenta, leży w kompetencjach Głównego Inspektora Sanitarnego. W związku z tym zarówno Powiatowy, jak i Wojewódzki Inspektor Sanitarny nie mogą wypowiadać się w tej materii do czasu uzyskania stosownego stanowiska GIS-u. »
Orzecznictwo
Czasowe wstrzymanie wprowadzenia nowego produktu do obrotu – poziom biotyny w suplemencie diety według orzecznictwa WSA
Wyrokiem z dnia 16 lipca 2020 r. (sygn. akt III SA/Łd 184/20) Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi oddalił skargę na decyzję Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w przedmiocie nakazania czasowego wstrzymania wprowadzenia po raz pierwszy do obrotu produktu spożywczego tj. suplementu diety zawierającego biotynę. Sąd przyjął, iż decyzja o czasowym wstrzymaniu wprowadzania do obrotu takiego środka spożywczego jest tymczasowym środkiem zarządzania w celu zapewnienia ochrony zdrowia konsumentom, gdyż wyjaśnienie, czy dany produkt objęty powiadomieniem, ze względu na jego skład, właściwości poszczególnych składników oraz przeznaczenie jest np. suplementem, czyli tak jak został zadeklarowany przez producenta, leży w kompetencjach Głównego Inspektora Sanitarnego. W związku z tym zarówno Powiatowy, jak i Wojewódzki Inspektor Sanitarny nie mogą wypowiadać się w tej materii do czasu uzyskania stosownego stanowiska GIS-u. »
Nowelizacja Rozporządzenia w sprawie szczegółowych zasad organizacji IJHARS
W dniu 11 lipca 2020 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 czerwca 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych zasad organizacji Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (Dz. U Z 2020 r., poz. 1112). »
Nowy wyrok TSUE dotyczący tzw. oświadczenia nieswoistego
W wyniku zadanych w 2018 r. przez niemiecki <a >Federalny Trybunał Sprawiedliwościdwóch pytań prejudycjalnych Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE) zajmował się zagadnieniem charakteru opakowania suplementu żywnościowego potencjalnie wprowadzającego w błąd. »
Znakowanie produktów
Certyfikacja żywności “Viruses-free”
Czy mogę certyfikować swoje produkty znakiem “Viruses-free”? Niedawno otrzymałem propozycję przeprowadzenia audytu, którego uwieńczeniem byłby certyfikat “Viruses-free”. Czy w przypadku pozytywnego zakończenia audytu mogę umieszczać taki znak na etykiecie? - zapytał jeden z naszych Czytelników. »
Niezamierzona obecność alergenów w kontekście wymagań prawa
Zarówno rodzaj alergenów pokarmowych, jak i sposób znakowania na produktach spożywczych zostały zdefiniowane w unijnych przepisach prawnych. Otwartym problemem pozostaje natomiast dobrowolne znakowanie związane z możliwą niezamierzoną obecnością alergenów w produktach, tzw. zanieczyszczeniami krzyżowymi. Obecnie nie ma przepisów prawnych, które regulowałyby te zagadnienia. »
Określenie “Kuchnia staropolska” na etykietach produktów żywnościowych - kiedy można stosować?
Czy na etykiecie można użyć określenia” Kuchnia Staropolska", które nawiązuje do do tradycyjnych receptur i metod wytwarzania żywności, jeśli dotyczy ono produktu otrzymanego przy zastosowaniu nowoczesnych metod produkcji przemysłowej, z użyciem m.in. dozwolonych substancji dodatkowych E635, E621, E451, E407, E316 oraz innych składników charakterystycznych dla produkcji przemysłowej, tj. MOM z indyka, maltodekstyny, błonnika sojowego, izolatu białka sojowego? »
Strefa innowatora
Ostatnie dni naboru do trzeciej edycji akceleratora foodtech.ac, rozwijającego innowacyjne start-upy z sektora spożywczego.
Tylko do końca tygodnia (27 września; godz. 23:59) można zgłaszać swoje pomysły na rewolucyjne rozwiązania z obszaru foodtech. Pandemia koronawirusa uwypukliła potrzeby usprawnień w sektorze spożywczym - zarówno w bezpieczeństwie produkcji, jak i łańcuchach dostaw. W odpowiedzi na to foodtech.ac po raz kolejny poszukuje najbardziej obiecujących pomysłów na biznesowe rozwiązania w sektorze agri-food, które przejdą intensywny 8-tygodniowy program pod okiem mentorów. »