Wymagania jakościowe dla pieczywa

Dodano: 25 sierpnia 2020
Wymagania jakościowe dla pieczywa

Pieczywo jest to produkt otrzymany z mąki, wody i innych surowców pomocniczych na drodze wyrobienia ciasta, spulchnionego w procesie fermentacji lub metodami sztucznymi, uformowanego i wypieczonego w piecu. Pieczywo stanowi jeden z podstawowych składników codziennej diety człowieka Umiejętność wytwarzania pieczywa pochodzi sprzed  6 – 10 tysięcy lat. Chleb znany był  już w starożytności, w Babilonii, Asyrii, Egipcie, Izraelu, Grecji oraz cesarstwie rzymskim. Chleb wymieniany jest wśród elementarnych posiłków człowieka w najstarszych źródłach historii i kultury materialnej Europy i Bliskiego Wschodu.

Pozostało jeszcze 95% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Dołącz do prenumeratorów magazynu

"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"

Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
  • Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
  • Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
  • Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.

Logowanie

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła


×Nie udało się uruchomić wyszukiwarki, jeśli problem wystąpi ponownie prosimy o kontakt.

Najnowszy numer

Nr 66 - Kwiecień 2024

okładka AJM66

Przeprowadzenie kontroli żywności przez organy upoważnione, część 1

Dostępny w wersji elektronicznej