Mycie i nowe metody dezynfekcji warzyw korzeniowych

/appFiles/site_180/images/autor/ZUp1WynBb6XzaKi.png

Autor: Klaudia Kałwa

Dodano: 5 marca 2019
Mycie i nowe metody dezynfekcji warzyw korzeniowych

Obecne na warzywach drobnoustroje pochodzą nie tylko ze środowiska naturalnego, ale także są związane z każdym etapem łańcucha żywnościowego. Zwykle zewnętrzne części warzyw zawierają znacznie większe ilości mikroorganizmów niż części wewnętrzne. Dotyczy to szczególnie warzyw tworzących zwarte główki, np. kapusty czy sałaty. Usunięcie zewnętrznych liści może zmniejszyć liczbę drobnoustrojów o 1÷4 log jtk/g tkanki. Istotną redukcję drobnoustrojów, rzędu 1÷2 log jtk/g tkanki, można uzyskać przez mycie surowców wodą z dodatkiem środków odkażających. Spośród wszystkich warzyw na szczególną uwagę zasługują warzywa korzeniowe, których części jadalne mają bezpośredni kontakt z glebą. 

Pozostało jeszcze 94 % treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Dołącz do prenumeratorów magazynu

"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"

Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
  • Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
  • Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
  • Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.

Logowanie

Adres e-mail lub login:

Hasło:

Nie pamiętam hasła


Najnowszy numer

Nr 8 - Lipiec 2019

AJM08 okładka

Nr 8, Lipiec 2019

Dostępny w wersji elektronicznej