Mykotoksyny a bezpieczeństwo żywności

/appFiles/site_180/images/autor/ZUp1WynBb6XzaKi.png

Autor: Klaudia Kałwa

Dodano: 5 marca 2019
Mykotoksyny a bezpieczeństwo żywności

Warunki środowiska, które umożliwiają i przyśpieszają powstawanie pleśni i ich rozwój, decydują o stopniu zanieczyszczenia produktów spożywczych i pasz. Odpowiednia temperatura przechowywania ziarna mieści się w 20-25°C natomiast wilgotność ziarna powinna mieć 11-13 %. W przypadku wykrycia wyższej wilgotności ziarno należy koniecznie dosuszyć. Warunki klimatyczne w trakcie dojrzewania mają bardzo istotny wpływ na zawartość toksyn Fusarium, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się mykotoksyn należy wdrożyć dobrą praktykę rolniczą. 

Pozostało jeszcze 77 % treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Dołącz do prenumeratorów magazynu

"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"

Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
  • Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
  • Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
  • Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.

Logowanie

Adres e-mail lub login:

Hasło

Nie pamiętam hasła


Najnowszy numer

Nr 13 - Grudzień 2019

AJM013 okładka

Clean label czyli czego chcą konsumenci

Dostępny w wersji elektronicznej