GMO w aspekcie żywności ekologicznej. Jak unikać zanieczyszczeń w praktyce?

Dodano: 5 marca 2020
GMO w aspekcie żywności ekologicznej. Jak unikać zanieczyszczeń w praktyce?

Żywność ekologiczna to żywność wytworzona metodami rolnictwa ekologicznego, bez zastosowania sztucznych nawozów, pestycydów, organizmów modyfikowanych genetycznie(GMO), bez napromieniowania, w większości przypadków bez użycia substancji dodatkowych takich jak konserwanty, barwniki i inne. Ekologiczne produkty żywnościowe wytwarzane są w gospodarstwach ekologicznych z produktów roślinnych i zwierzęcych i pochodzenia zwierzęcego. Każdy z produktów powinien pochodzić w przypadku roślin z upraw ekologicznych, w przypadku mięsa z chowu ekologicznego gwarantując przez producenta przestrzeganie zasad produkcji ekologicznej i utrzymanie zasadniczych cech produktu na każdym etapie produkcji.

Pozostało jeszcze 95 % treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Dołącz do prenumeratorów magazynu

"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"

Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
  • Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
  • Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
  • Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.

Logowanie

Adres e-mail lub login:

Hasło

Nie pamiętam hasła


Najnowszy numer

Nr 27 - Numer 27, luty 2021

Okładka_JM

Gluten – regulacje szczególne. Jak informować o obecności glutenu

Dostępny w wersji elektronicznej