• Bezpieczeństwo żywienia
  • Orzecznictwo
  • |
  • Z praktyki
  • |
  • Znakowanie produktów
  • |
  • Podcasty
  • |
  • Strefa innowatora
  • Bezpieczeństwo ŻywnościBezpieczeństwo Żywności
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Orzecznictwo
  • Z praktyki
  • Znakowanie produktów
  • Podcasty
  • Strefa innowatora

Znakowanie produktów

  • Baza wiedzy
  • Znakowanie produktów

Certyfikacja żywności “Viruses-free”

  • 3 stycznia 2021

Czy mogę certyfikować swoje produkty znakiem “Viruses-free”? Niedawno otrzymałem propozycję przeprowadzenia audytu, którego uwieńczeniem byłby certyfikat “Viruses-free”. Czy w przypadku pozytywnego zakończenia audytu mogę umieszczać taki znak na etykiecie? - zapytał jeden z naszych Czytelników. »

  • Baza wiedzyZnakowanie produktów
Więcej

Niezamierzona obecność alergenów w kontekście wymagań prawa

  • 2 stycznia 2021

Zarówno rodzaj alergenów pokarmowych, jak i sposób znakowania na produktach spożywczych zostały zdefiniowane w unijnych przepisach prawnych. Otwartym problemem pozostaje natomiast dobrowolne znakowanie związane z możliwą niezamierzoną obecnością alergenów w produktach, tzw. zanieczyszczeniami krzyżowymi. Obecnie nie ma przepisów prawnych, które regulowałyby te zagadnienia. »

  • Baza wiedzyZnakowanie produktów
Więcej

Określenie “Kuchnia staropolska” na etykietach produktów żywnościowych - kiedy można stosować?

  • 27 listopada 2020

Czy na etykiecie można użyć określenia” Kuchnia Staropolska", które nawiązuje do do tradycyjnych receptur i metod wytwarzania żywności, jeśli dotyczy ono produktu otrzymanego przy zastosowaniu nowoczesnych metod produkcji przemysłowej, z użyciem m.in. dozwolonych substancji dodatkowych E635, E621, E451, E407, E316 oraz innych składników charakterystycznych dla produkcji przemysłowej, tj. MOM z indyka, maltodekstyny, błonnika sojowego, izolatu białka sojowego? »

  • Baza wiedzyAktualności
Więcej

Znakowanie mięsa flagą kraju pochodzenia-nowe przepisy

  • 2 października 2020

W dniu 30 czerwca 2020 r. opublikowano rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 czerwca 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. poz. 1149). »

  • Baza wiedzyZnakowanie produktów
Więcej

Prawidłowo znakowanie przydatność do spożycia i numeru partii na produktach piekarniczo-cukierniczych

  • 25 sierpnia 2020

Określenie terminu przydatności do spożycia należy do podstawowych obowiązków producenta żywności w zakresie znakowania produktów. Wynika to z Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znakowania środków spożywczych, które oznaczenie daty minimalnej trwałości albo terminu przydatności do spożycia uznaje za informację niezbędną. »

  • Baza wiedzyZnakowanie produktów
Więcej

Etykietowanie żywności

  • 1 października 2019

Informacje umieszczane na produktach spożywczych są bardzo istotnym elementem całości produktu i powinny być one dostoswane zarówno do istniejących rozporządzeń jak przede wszystkim do potrzeb konsumenta. Dostarczanie informacji żywieniowych jest obligatoryjne. »

  • Baza wiedzyZnakowanie produktów
Więcej

Przechowywanie mrożonej żywności

  • 1 października 2019

Warunki przechowalnicze przede wszystkim mrożonej żywności mają istotny wpływ na jej jakość. Jednym z parametrów decydujących jest temperatura. Wpływ innych czynników jest ograniczony w miarę wprowadzania coraz niższej temperatury przechowalniczej. Warunki chłodnicze pozostają w stanie równowagi, gdy ilość ciepła i wilgotność dopływająca do pomieszczenia jest równa ilości ciepła i wilgoci odprowadzanej przez układ chłodniczy.  »

  • Baza wiedzyZnakowanie produktów
Więcej

Jak bezpiecznie używać terminu „żywność funkcjonalna”?

  • 20 stycznia 2019
  • Katarzyna Kot

Coraz więcej producentów stosuje na opakowaniach oznaczenia „żywność funkcjonalna”. Najczęściej jest to znak graficzny uzupełniony o komunikat słowny. Czy taka praktyka jest zgodna z obowiązującym prawem? Czy producenci mogą umieszczać na etykietach tego typu informacje, a jeśli tak – to w jakich okolicznościach? »

  • AktualnościZ praktyki
Więcej

Jak uzyskać europejskie znaki jakości?

  • 5 grudnia 2018
  • Klaudia Kałwa

Dla ułatwienia rozpoznania produktów o wysokiej jakości istnieją liczne oznaczenia umieszczane na opakowaniach. Znakowanie produktów spożywczych jest źródłem wielu informacji dla konsumenta i ma duży wpływ na podejmowanie decyzji o zakupie. Z uwagi na fakt, że rynek rolno-spożywczy jest najlepiej rozwijającym się na rynku, warto zapoznać się z możliwością zwiększenia atrakcyjności swoich wyrobów. Poniższy artykuł przybliży Ci, co należy zrobić, aby uzyskać możliwość wprowadzenia na swoją etykietę unijnych znaków jakości. To na pewno zwiększy atrakcyjność Twoich produktów! »

  • Baza wiedzyZnakowanie produktów
Więcej

Jak deklarować QUID?

  • 23 listopada 2018
  • Joanna Olszak

Ciekawym i często trudnym zagadnieniem jest deklarowanie na etykiecie ilościowej zawartości niektórych składników produktów, czyli tzw. QUID (ang. Quantitative Ingredient Declarations). Zgodnie z artykułem 22 rozporządzenia 1169/2011 oznaczenie ilości składnika lub kategorii składników użytych do wytwarzania lub przygotowania danego środka spożywczego jest obowiązkowe, gdy dany składnik lub kategoria składników występują w nazwie środka spożywczego lub są zwykle kojarzone z tą nazwą przez konsumenta, są podkreślone w etykietowaniu słownie, obrazowo lub graficznie oraz gdy są istotne w celu scharakteryzowania danego środka spożywczego i odróżnienia go od produktów, z którymi mógłby być mylony ze względu na jego nazwę lub wygląd. Jak zatem prawidłowo deklarować QUID? »

  • Wzory dokumentów
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 1
  • 2
  • »
  • ostatnia »
3901389738863863384637603761365536313628

Akty prawne

E-booki

Wzory dokumentów

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz urpawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip

wiper-pixel