Jak prawidłowo stosować Rozporządzenie 1924/2006?
Producenci żywności w celach marketingowych mogą posługiwać się oświadczeniami żywieniowymi i zdrowotnymi dotyczącymi składników żywności na podstawie przepisów zawartych w rozporządzeniach Komisji (UE). Jednakże aby móc umieścić je na etykiecie, muszą przestrzegać kilku zasad. »
Jak stosować reguły dotyczące wskazywania kraju lub miejsca pochodzenia podstawowego składnika. Praktyczna interpretacja Rozporządzenia Wykonawczego Komisji (UE)2018 /775
Czy etykiety wszystkich środków spożywczych muszą zawierać informację o pochodzeniu produktu? I czy każdy środek spożywczy zawsze musi mieć podstawowy składnik? Jak intepretować pojęcia „kraju pochodzenia” i „miejsca pochodzenia”? to najbardziej problematyczne dla producentów żywności zagadnienia. Temat zawsze wzbudzał dużo emocji, a od 2020 roku będzie ich jeszcze więcej. »