Przetwarzanie żywności 4.0 odnosi się do integracji zaawansowanych technologii z przemysłem spożywczym, z naciskiem na zwiększenie efektywności, bezpieczeństwa i jakości produktów. Jednym z...
Żywność genetycznie modyfikowana (GMO) jest tematem intensywnych debat na styku nauki i prawa w Unii Europejskiej. Wprowadzenie GMO do produkcji żywności budzi kontrowersje ze względu na potencjalne...
Żywność drukowana 3D to innowacyjna technologia, która zyskuje na popularności w gastronomii i przemyśle spożywczym. Proces ten polega na tworzeniu żywności przy użyciu drukarek 3D, które warstwa po...
Odpowiedzialność karna producenta odnosi się do sytuacji, w których producent może zostać pociągnięty do odpowiedzialności za działania lub zaniechania skutkujące naruszeniem prawa karnego. Tego...
Odpowiedzialność karna producenta odnosi się do sytuacji, w których producent może zostać pociągnięty do odpowiedzialności za działania lub zaniechania skutkujące naruszeniem prawa karnego. Tego...
W obliczu rosnącej świadomości dotyczącej znaczenia zdrowego odżywiania, Polska stoi na progu wprowadzenia przełomowej inicjatywy: opracowania własnego, narodowego systemu oznakowania wartości...
Jaki jest zakres odpowiedzialności producenta, który wprowadza do obrotu produkty żywnościowe? W jakim zakresie odpowiada za surowce i opakowania wykorzystane do produkcji.
Jakie przepisy regulują stosowanie oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych? Kiedy producent może umieścić na etykiecie oświadczenie zdrowotne, a kiedy oświadczenie żywieniowe?
Jakie przepisy regulują obrót paszami NON-GMO? Co może zrobić producent, który chce produkować żywność, wykorzystując składniki odzwierzęce od zwierząt karmionych paszą NON-GMO.
Kiedy producent może umieścić na etykiecie produktu żywnościowego znak "Produkt polski". Jakie warunki muszą zostać spełnione? I jakie konsekwencje poniesie producent, który umieści znak "Produkt...
Produkuję sos warzywny do makaronu od 13 lat. Jestem dość znanym lokalnym producentem, kojarzonym przez konsumentów i lokalnych odbiorców. Kilka miesięcy temu w hurtowniach spożywczych pojawił się...
Produkuję sos warzywny do makaronu od 13 lat. Jestem dość znanym lokalnym producentem, kojarzonym przez konsumentów i lokalnych odbiorców. Kilka miesięcy temu w hurtowniach spożywczych...
Na podstawie art. 1.4 rozporządzenia 1924/2006 „W przypadku określeń o charakterze rodzajowym tradycyjnie stosowanych w celu podkreślenia szczególnych cech danego rodzaju żywności lub napojów...
Oznaczenia geograficzne odgrywają szczególną rolę przede wszystkim w marketingu handlowym. Producenci, którzy wykorzystują je do oznaczania swoich produktów, podkreślają w ten sposób związek produktu...