Przetwarzanie żywności 4.0: obecny i przyszły rozwój w kontekście zmian technologicznych (opakowania inteligentne)
posłuchaj
11 06 2024
Przetwarzanie żywności 4.0 odnosi się do integracji zaawansowanych technologii z przemysłem spożywczym, z naciskiem na zwiększenie efektywności, bezpieczeństwa i jakości produktów. Jednym z...
czytaj więcej »
Żywność genetycznie modyfikowana – konfrontacja nauki z prawem unijnym w sprawie GMO
posłuchaj
11 06 2024
Żywność genetycznie modyfikowana (GMO) jest tematem intensywnych debat na styku nauki i prawa w Unii Europejskiej. Wprowadzenie GMO do produkcji żywności budzi kontrowersje ze względu na potencjalne...
czytaj więcej »
Wszystko, co musisz wiedzieć o żywności drukowanej 3D
posłuchaj
11 06 2024
Żywność drukowana 3D to innowacyjna technologia, która zyskuje na popularności w gastronomii i przemyśle spożywczym. Proces ten polega na tworzeniu żywności przy użyciu drukarek 3D, które warstwa po...
czytaj więcej »
Odpowiedzialność karna w przemyśle spożywczym. Aktualne przepisy i zmiany prawne cz. 2
posłuchaj
28 05 2024
Odpowiedzialność karna producenta odnosi się do sytuacji, w których producent może zostać pociągnięty do odpowiedzialności za działania lub zaniechania skutkujące naruszeniem prawa karnego. Tego...
czytaj więcej »
Odpowiedzialność karna w przemyśle spożywczym. Aktualne przepisy i zmiany prawne cz. 1
posłuchaj
28 05 2024
Odpowiedzialność karna producenta odnosi się do sytuacji, w których producent może zostać pociągnięty do odpowiedzialności za działania lub zaniechania skutkujące naruszeniem prawa karnego. Tego...
czytaj więcej »
Nutri-Score pod lupą
posłuchaj
04 02 2024
W obliczu rosnącej świadomości dotyczącej znaczenia zdrowego odżywiania, Polska stoi na progu wprowadzenia przełomowej inicjatywy: opracowania własnego, narodowego systemu oznakowania wartości...
czytaj więcej »
Odpowiedzialność producenta
posłuchaj
02 03 2023
Jaki jest zakres odpowiedzialności producenta, który wprowadza do obrotu produkty żywnościowe? W jakim zakresie odpowiada za surowce i opakowania wykorzystane do produkcji.
czytaj więcej »
Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne
posłuchaj
02 03 2023
Jakie przepisy regulują stosowanie oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych? Kiedy producent może umieścić na etykiecie oświadczenie zdrowotne, a kiedy oświadczenie żywieniowe?
czytaj więcej »
Pasze NON-GMO
posłuchaj
02 03 2023
Jakie przepisy regulują obrót paszami NON-GMO? Co może zrobić producent, który chce produkować żywność, wykorzystując składniki odzwierzęce od zwierząt karmionych paszą NON-GMO.
czytaj więcej »
Produkt Polski
posłuchaj
02 03 2023
Kiedy producent może umieścić na etykiecie produktu żywnościowego znak "Produkt polski".  Jakie warunki muszą zostać spełnione? I jakie konsekwencje poniesie producent, który umieści znak "Produkt...
czytaj więcej »
Nieuczciwa konkurencja
posłuchaj
24 02 2023
Produkuję sos warzywny do makaronu od 13 lat. Jestem dość znanym lokalnym producentem, kojarzonym przez konsumentów i lokalnych odbiorców. Kilka miesięcy temu w hurtowniach spożywczych pojawił się...
czytaj więcej »
Podcast: Nieuczciwa konkurencja
posłuchaj
20 01 2023
Produkuję sos warzywny do makaronu od 13 lat. Jestem dość znanym lokalnym producentem, kojarzonym przez konsumentów i lokalnych odbiorców. Kilka miesięcy temu w hurtowniach spożywczych...
czytaj więcej »
Określenia o charakterze rodzajowym
posłuchaj
01 03 2021
Na podstawie art. 1.4 rozporządzenia 1924/2006 „W przypadku określeń o charakterze rodzajowym tradycyjnie stosowanych w celu podkreślenia szczególnych cech danego rodzaju żywności lub napojów...
czytaj więcej »
Oznaczenia geograficzne
posłuchaj
05 06 2020
Oznaczenia geograficzne odgrywają szczególną rolę przede wszystkim w marketingu handlowym. Producenci, którzy wykorzystują je do oznaczania swoich produktów, podkreślają w ten sposób związek produktu...
czytaj więcej »
Składnik złożony
posłuchaj
04 11 2019
czytaj więcej »
Co proponuje firmom TÜV SÜD Polska
posłuchaj
21 08 2019
czytaj więcej »