Opinia Rzecznika Generalnego Athanasiosa Rantosa w sprawie C-386/23
Opinia Rzecznika Generalnego w sprawie C-386/23 ma istotne znaczenie dla działalności producentów żywności, zwłaszcza w kontekście używania oświadczeń zdrowotnych dotyczących substancji roślinnych (tzw. substancji botanicznych) w reklamie i na etykietach produktów. Poniżej szczegółowe wyjaśnienie, co ta opinia oznacza dla producentów żywności wraz z odniesieniami do konkretnych aktów prawnych. »
Przełomowy wyrok TSUE: nazewnictwo alternatywnych produktów białkowych
Zgodnie z piątkowym orzeczeniem Trybunału Sprawiedliwości UE państwo członkowskie nie może zakazać stosowania nazw tradycyjnie związanych z produktami zwierzęcymi do oznaczania produktów roślinnych. Mowa tu o takich produktach jak np. kotlet sojowy. »
Wyrok TSUE – jak podawać konsumentom informacje o obniżce cen środków spożywczych
Sprawa, która wpłynęła do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, została zainicjowana przez Verbraucherzentrale Baden-Württemberg eV, stowarzyszenie konsumentów z Badenii-Wirtembergii, przeciwko Aldi Süd Dienstleistungs SE & Co. OHG, członkowi grupy Aldi Süd. Głównym przedmiotem sporu są informacje na temat obniżek cen prezentowane w reklamach dotyczących sprzedaży produktów spożywczych. »
Nowe regulacje UE dotyczące bezpieczeństwa i jakości produktów biobójczych, rolniczych oraz produktów spożywczych
Z końcem października 2024 roku w Unii Europejskiej opublikowano szereg rozporządzeń dotyczących różnych sektorów – od rolnictwa, przez środki ochrony roślin i produkty biobójcze, po nowe przepisy związane z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości substancji chemicznych w produktach spożywczych. Nowe regulacje mają na celu zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów, zrównoważoną ochronę środowiska oraz precyzyjne standardy kontroli jakości. »
Jak stosować przepisy dotyczące dodatków do żywności: przewodnik dla producentów
Dodatki do żywności odgrywają kluczową rolę w nowoczesnej produkcji żywności, poprawiając jej trwałość, smak, wygląd i strukturę. W Unii Europejskiej (UE) stosowanie dodatków do żywności jest ściśle regulowane, aby zapewnić bezpieczeństwo konsumentów oraz zgodność z zasadami transparentności i ochrony zdrowia. Każdy dodatek musi zostać zatwierdzony przez UE i wpisany na tzw. pozytywną listę wraz z warunkami jego stosowania. Przepisy te wynikają z rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, które określa zasady stosowania dodatków do żywności. W artykule przedstawimy, jak producenci mogą skutecznie stosować przepisy dotyczące dodatków, dbając o bezpieczeństwo żywności oraz zgodność z obowiązującymi regulacjami. »
Wiadomości legislacyjne
Jakie zmiany niesie ze sobą prawo zywnościowe i jakie obowiązki nakłada na operatorów kluczowych sektorów? Przyjrzyjmy się bliżej nowym przepisom i zadaniom, jakie czekają na przedsiębiorców sektora spożywczego. W najnowszym wydaniu „Wiadomości Legislacyjnych” skupiamy się na zestawieniu zmienionych aktów prawnych, które są kluczowe dla branży spożywczej. »
Tolerowany górny poziom spożycia żelaza: szczegółowa opinia naukowa EFSA
W kontekście zarządzania zdrowiem publicznym kluczowe jest ustalenie bezpiecznych poziomów spożycia składników odżywczych, aby chronić konsumentów przed potencjalnymi negatywnymi skutkami nadmiernego spożycia. Żelazo jest jednym z takich składników, którego nadmierne spożycie może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, szczególnie w odniesieniu do wątroby i przewodu pokarmowego. W 2004 roku Panel EFSA ds. Żywienia, Nowej Żywności i Alergenów (NDA) opublikował opinię naukową dotyczącą tolerowanego górnego poziomu spożycia (UL) żelaza, ale ówczesne dane były niewystarczające do ustalenia konkretnych wartości UL. »
Wiadomości legislacyjne
Sektor produkcji żywności stoi w obliczu ciągłych wyzwań wynikających z nowych wymogów legislacyjnych. Zmiany te mogą mieć znaczący wpływ na sposób prowadzenia biznesu, wymagając od przedsiębiorstw elastyczności i ciągłej adaptacji do nowych regulacji. W najnowszym wydaniu „Wiadomości legislacyjnych” skupiamy się na zestawieniu zmienionych aktów prawnych, które są kluczowe dla branży spożywczej. »
Wiadomości legislacyjne
Sektor produkcji żywności stoi w obliczu ciągłych wyzwań wynikających z nowych wymogów legislacyjnych. Zmiany te mogą mieć znaczący wpływ na sposób prowadzenia biznesu, wymagając od przedsiębiorstw elastyczności i ciągłej adaptacji do nowych regulacji. W najnowszym wydaniu „Wiadomości legislacyjnych” skupiamy się na zestawieniu zmienionych aktów prawnych, które są kluczowe dla branży spożywczej. »