Prawo unijne
Co robić, gdy brakuje szczegółowych przepisów? Cz. I. Codex Alimentarius
Codex Alimentarius, czyli Kodeks Żywnościowy (łac. alimentarius – dotyczący pożywienia), to międzynarodowy zbiór norm, wytycznych i kodeksów postępowania, który od sześciu dekad pełni funkcję globalnego standardu w dziedzinie bezpieczeństwa i jakości żywności. Stworzony w 1963 roku przez FAO (Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa) i WHO (Światową Organizację Zdrowia) jest dziś punktem odniesienia nie tylko dla ustawodawców, lecz także dla producentów żywności, handlowców i organów kontrolnych. »
Nowa genetycznie modyfikowana soja dopuszczona do obrotu w UE – praktyczne skutki decyzji wykonawczej (UE) nr 2025/1321 dla producentów żywności
W lipcu 2025 roku Komisja Europejska ogłosiła decyzję wykonawczą nr 2025/1321, która po raz pierwszy otwiera rynek unijny na produkty zawierające, składające się lub wyprodukowane z nowej kombinacji genetycznie modyfikowanej soi MON 87705 × MON 87708 × MON 89788. To ważny moment dla całego sektora spożywczego i paszowego, ponieważ dopuszczenie tej odmiany do obrotu – choć nie do uprawy – może znacząco wpłynąć na dostępność, skład i funkcjonalność wielu produktów spożywczych. »
Nowe wymagania jakościowe dla dżemów i marmolady cytrusowej – nowe wymagania jakościowe
Od czerwca 2026 roku zaczną obowiązywać znowelizowane wymagania dotyczące jakości handlowej dżemów, dżemów ekstra oraz marmolady z owoców cytrusowych. Zmiany te wprowadzają kilka nowych obowiązków, precyzują definicje oraz znacząco podnoszą minimalną ilość pulpy i przecieru wykorzystywanych w produkcji. Dla producentów oznacza to konieczność dostosowania receptur, dokumentacji oraz oznaczeń produktów. »
Prawo krajowe
Produkty śniadaniowe – przygotuj się na zmiany. Część II
13 czerwca 2024 r. weszła w życie nowelizacja tzw. dyrektyw śniadaniowych dla produktów spożywczych, takich jak miód, soki owocowe, dżemy i mleko skondensowane. Nowe przepisy mają na celu zwiększenie transparentności, a także wsparcie konsumentów w podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych. »
Produkty śniadaniowe – przygotuj się na zmiany. Część I
Dnia 13 czerwca 2024 r. weszła w życie nowelizacja tzw. dyrektyw śniadaniowych dla produktów spożywczych, takich jak miód, soki owocowe, dżemy i mleko skondensowane. Nowe przepisy mają na celu zwiększenie transparentności, a także wsparcie konsumentów w podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych. »
Stosowanie zamienników soli o niższej zawartości sodu: wytyczne WHO
Nadmierna konsumpcja sodu jest jednym z głównych czynników ryzyka nadciśnienia tętniczego i chorób sercowo-naczyniowych. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wysokie spożycie soli prowadzi do milionów przedwczesnych zgonów rocznie, a większość populacji przekracza zalecane normy spożycia sodu. W odpowiedzi na ten problem WHO opracowało nowe wytyczne dotyczące stosowania zamienników soli o obniżonej zawartości sodu (LSSS – Lower-Sodium Salt Substitutes), które mogą stać się skutecznym narzędziem w strategiach redukcji spożycia sodu. »