• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Standardy jakości

  • Standardy jakości

Kartony do płynnej żywności – bezpieczne, funkcjonalne i przyjazne środowisku

  • 10 maja 2025

Kartony do pakowania płynnej żywności – takich jak mleko, soki czy napoje roślinne – to rozwiązanie, które łączy w sobie bezpieczeństwo produktu, wygodę użytkowania oraz troskę o środowisko. Dzięki swojej wielowarstwowej budowie skutecznie chronią żywność przed wpływem czynników zewnętrznych i wspierają realizację celów gospodarki obiegu zamkniętego. »

  • Aktualności
Więcej

Czy Komisja Europejska zrezygnuje z Nutri-Score?

  • 31 marca 2025

Po latach debat Komisja Europejska najwyraźniej zrezygnowała z planów wprowadzenia obowiązkowego systemu Nutri-Score. Choć nie ogłoszono tego oficjalnie, brak jednoznacznego poparcia oznacza, że producenci żywności mogą odetchnąć z ulgą – przynajmniej na razie. Decyzja ta nie kończy jednak tematu, pozostawiając otwarte pytania o przyszłość systemu oznaczania wartości odżywczej w Unii Europejskiej. »

  • Aktualności
Więcej

BRCGS Global Standard Packaging Materials, wersja 7. Część II

  • 5 lutego 2025

Branża opakowaniowa szybko się rozwija, aby sprostać nowym światowym wymaganiom dotyczącym bezpieczeństwa produktów, etycznego handlu i odpowiedzialności za środowisko. »

  • Standardy jakości
Więcej

BRCGS Global Standard Packaging Materials, wersja 7

  • 6 stycznia 2025

Branża opakowaniowa szybko się rozwija, aby sprostać nowym światowym wymaganiom dotyczącym bezpieczeństwa produktów, etycznego handlu i odpowiedzialności za środowisko. »

  • Aktualności
Więcej

Rola sygnalistów w ochronie bezpieczeństwa i integralności dostaw żywności

  • 20 września 2024

Niebezpieczne, nielegalne i nieetyczne praktyki, zwłaszcza oszustwa w branży żywności, stosowane przez różnych uczestników łańcucha dostaw żywności to stare problemy, które dzisiejsza międzynarodowa sieć rolno-spożywcza jeszcze bardziej skomplikowała. Aby zwalczać te praktyki, niezbędne jest wewnętrzne raportowanie kierownictwu wyższego szczebla lub zewnętrzne ujawnianie informacji organom regulacyjnym lub mediom przez osoby, które dowiedzą się o takich praktykach. »

  • Aktualności
Więcej

Wykorzystanie nauk behawioralnych do poprawy bezpieczeństwa żywności i kultury jakości w firmie spożywczej, część II

  • 8 sierpnia 2024

Pracując w zakładzie produkującym żywność, często stajesz przed wyzwaniem zapewnienia bezpieczeństwa i jakości swoich produktów. Zrozumienie, jak ważne jest utrzymanie solidnej kultury bezpieczeństwa żywności, może prowadzić do zastanowienia nad możliwościami poprawy postaw i zachowań pracowników. W tym kontekście ekonomia behawioralna może zaoferować cenne wskazówki, pomagając kształtować efektywne strategie i zachowania, które zminimalizują ryzyko wycofania produktów z rynku. »

  • Aktualności
Więcej

Wykorzystanie nauk behawioralnych do poprawy bezpieczeństwa żywności i kultury jakości w firmie spożywczej, część I

  • 9 lipca 2024

Pracując w zakładzie produkującym żywność, często stajesz przed wyzwaniem zapewnienia bezpieczeństwa i jakości swoich produktów. Zrozumienie, jak ważne jest utrzymanie solidnej kultury bezpieczeństwa żywności, może prowadzić do zastanowienia nad możliwościami poprawy postaw i zachowań pracowników. W tym kontekście ekonomia behawioralna może zaoferować cenne wskazówki, pomagając kształtować efektywne strategie i zachowania, które zminimalizują ryzyko wycofania produktów z rynku. »

  • Aktualności
Więcej

Kodeks postępowania UE dotyczący odpowiedzialnego prowadzenia działalności gospodarczej i praktyk marketingowych w branży spożywczej

  • 10 kwietnia 2024

W lipcu 2021 roku wprowadzono unijny Kodeks postępowania dotyczący odpowiedzialnego prowadzenia działalności gospodarczej i praktyk marketingowych w branży spożywczej, będący jednym z pierwszych rezultatów unijnej strategii „Od pola do stołu”. Jest to dobrowolna inicjatywa „średnich aktorów” łańcucha żywnościowego – producentów żywności, sprzedaży hurtowej i detalicznej, hotelarstwa i usług gastronomicznych – mająca na celu przyspieszenie przejścia na zrównoważony system żywnościowy. »

  • Standardy jakości
Więcej

BRCGS dla materiałów opakowaniowych w wersji 6

  • 10 marca 2024

W dzisiejszym globalnym środowisku biznesowym zapewnienie wysokiej jakości i bezpieczeństwa materiałów opakowaniowych stało się kluczowym wyzwaniem dla producentów i dostawców. Norma BRCGS (British Retail Consortium Global Standard) dla materiałów opakowaniowych w wersji 6 stanowi odpowiedź na te wyzwania, oferując kompleksowy zestaw wymagań zapewniających bezpieczeństwo, legalność i jakość opakowań. »

  • Aktualności
Więcej

Jaka jest alternatywa dla Nutri-Score?

  • 6 listopada 2023

Francja go kocha, Włochy go zakazały, a Niemcy próbują uzyskać nad nim większą kontrolę. Mowa oczywiście o Nutri-Score. »

  • Standardy jakości
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 1
  • 2
  • »
  • ostatnia »
4416441143994391435243444339429242804230

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip