Jak skutecznie wdrożyć program monitorowania środowiska w zakładzie produkcyjnym?
Zachowanie bezpieczeństwa żywności wymaga nie tylko kontroli surowców i gotowych produktów, ale także skutecznego nadzoru nad środowiskiem, w którym przebiega produkcja. Program monitorowania środowiska (Environmental Monitoring Program – EMP) to narzędzie, które pozwala ograniczyć ryzyko zanieczyszczeń mikrobiologicznych i krzyżowego przenoszenia alergenów. »
Instrukcja: Jak przygotować diagram Pareto dla zagrożeń mikrobiologicznych w zakładzie produkcji żywności?
Diagram Pareto pomaga w identyfikacji i hierarchizacji zagrożeń mikrobiologicznych w zakładzie produkcyjnym. Bazuje na zasadzie Pareto, czyli regule 80/20, według której około 80% problemów pochodzi z 20% przyczyn. Oznacza to, że koncentrując się na tych kluczowych zagrożeniach, można znacząco poprawić bezpieczeństwo żywności przy optymalnym wykorzystaniu zasobów. »
Analiza luk – lista kontrolna
Sprawdź, na ile Twoja firma jest przygotowana do spełnienia nowych wymagań BRCGS dotyczących opakowań, wydanie 7. Zaznacz stwierdzenia odnoszące się do Twojej działalności, aby zidentyfikować obszary, które już spełniają standardy, oraz te, które mogą wymagać dodatkowych działań lub usprawnień. Dzięki temu będziesz mógł skutecznie zaplanować niezbędne kroki w kierunku pełnej zgodności. »
Diagram przebiegu procesu
Diagram przebiegu procesu (PFD) to rodzaj schematu blokowego ilustrującego poszczególne etapy procesu w kolejności. Celem tego arkusza informacyjnego jest opisanie podstawowych PFD oraz sposobu ich wytwarzania i stosowania w przemyśle spożywczym i rolniczym (F&A). Chociaż niniejszy arkusz informacyjny został napisany specjalnie dla PFD używanych w procesach F&A, może być stosowany w innych sytuacjach. Docelowi odbiorcy obejmują producentów, twórców procesów i produktów, specjalistów ds. jakości i bezpieczeństwa, organy regulacyjne, administratorów, naukowców zajmujących się żywnością, inżynierów i praktyków. »
Lista kontrolna alergeny
Wytyczne dotyczące alergenów dla przedsiębiorstw spożywczych w branży detalicznej i gastronomicznej. Obejmuje porady dotyczące podawania informacji o alergenach i unikania zanieczyszczenia krzyżowego w kuchni.
Bacillus cereus - karta charakterystyki
Taksonomia Bacillus cereus jest Gram-dodatnią, ruchliwą, względnie beztlenową laseczką zdolną do wytwarzania endospor. Obejmuje co najmniej dziewięć gatunków: B.cereus sensu stricto znany z właściwości chorobotwórczych wobec ludzi, B. thuringiensis biosyntetyzujący toksyny owadobójcze, psychrotolerancyjny B.weihenstephanensis, B. mycoides oraz B. pseudomycoides charakteryzujące się ryzoidalnym wzrostem na podłożach stałych, B. anthracis będący czynnikiem etiologicznym wąglika, a także posiadający właściwości probiotyczne B. toyonensis, termotolerancyjny i cytotoksyczny B.cytotoxicus oraz izolowany przede wszystkim z żywności B.wiedmannii. »
Cronobacter spp. - karta charakterystyki
Taksonomia: Bakterie Cronobacter spp. są oksydazo ujemną, katalazo dodatnią, względnie beztlenową, Gram-ujemną, ruchliwą pałeczką. Obecnie rodzaj Cronobacter obejmuje siedem gatunków: C. sakazakii, C. malonaticus, C. turicensis, C. muytjesii, C. universalis, C. dublinensis i C. condimenti. Gatunki C. sakazakii, C. malonaticus, C. turicensis zostały skojarzone z infekcjami klinicznymi noworodków i wcześniaków. »