Diagram przebiegu procesu
Diagram przebiegu procesu (PFD) to rodzaj schematu blokowego ilustrującego poszczególne etapy procesu w kolejności. Celem tego arkusza informacyjnego jest opisanie podstawowych PFD oraz sposobu ich wytwarzania i stosowania w przemyśle spożywczym i rolniczym (F&A). Chociaż niniejszy arkusz informacyjny został napisany specjalnie dla PFD używanych w procesach F&A, może być stosowany w innych sytuacjach. Docelowi odbiorcy obejmują producentów, twórców procesów i produktów, specjalistów ds. jakości i bezpieczeństwa, organy regulacyjne, administratorów, naukowców zajmujących się żywnością, inżynierów i praktyków. »
Lista kontrolna alergeny
Wytyczne dotyczące alergenów dla przedsiębiorstw spożywczych w branży detalicznej i gastronomicznej. Obejmuje porady dotyczące podawania informacji o alergenach i unikania zanieczyszczenia krzyżowego w kuchni.
Bacillus cereus - karta charakterystyki
Taksonomia Bacillus cereus jest Gram-dodatnią, ruchliwą, względnie beztlenową laseczką zdolną do wytwarzania endospor. Obejmuje co najmniej dziewięć gatunków: B.cereus sensu stricto znany z właściwości chorobotwórczych wobec ludzi, B. thuringiensis biosyntetyzujący toksyny owadobójcze, psychrotolerancyjny B.weihenstephanensis, B. mycoides oraz B. pseudomycoides charakteryzujące się ryzoidalnym wzrostem na podłożach stałych, B. anthracis będący czynnikiem etiologicznym wąglika, a także posiadający właściwości probiotyczne B. toyonensis, termotolerancyjny i cytotoksyczny B.cytotoxicus oraz izolowany przede wszystkim z żywności B.wiedmannii. »
Cronobacter spp. - karta charakterystyki
Taksonomia: Bakterie Cronobacter spp. są oksydazo ujemną, katalazo dodatnią, względnie beztlenową, Gram-ujemną, ruchliwą pałeczką. Obecnie rodzaj Cronobacter obejmuje siedem gatunków: C. sakazakii, C. malonaticus, C. turicensis, C. muytjesii, C. universalis, C. dublinensis i C. condimenti. Gatunki C. sakazakii, C. malonaticus, C. turicensis zostały skojarzone z infekcjami klinicznymi noworodków i wcześniaków. »
Materiały do audytu wewnętrznego: zapobieganie i zwalczanie występowania szkodników w zakładach produkujących żywność
Zwalczanie szkodników jest częścią Dobrej Praktyki Produkcyjnej i warunkiem niezbędnym dla procedur opierających się na systemie HACCP. Jako integralna część systemu, powinna być prowadzona ze starannością oraz właściwie udokumentowana. W każdym zakładzie powinien funkcjonować system kontroli i monitorowania obecności szkodników, jak również program stosowania odpowiednich środków zabezpieczających, adekwatnych do charakterystyki produkcyjnej danego zakładu i jego otoczenia. »