Zasady stosowania oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności
Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1924/2006, które reguluje stosowanie oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności na rynku unijnym, żadne takie oświadczenia nie mogą być używane, jeśli nie zostały zatwierdzone przez Komisję Europejską. Oświadczenia te muszą zostać wpisane do unijnego wykazu dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych, co jest kluczowe dla zapewnienia konsumentom rzetelnych informacji na temat właściwości żywności i suplementów diety. »
Dodatki do żywności vs trend Well-being – po której stronie leży zdrowie?
Na przestrzeni ostatnich dekad w sektorze żywnościowym nastąpiło wiele zmian w skali globalnej. Jedną z nich jest rozpowszechnienie trendu zdrowotnego, w którym zdrowie jest istotnym motywem konkurującym z doznaniami sensorycznymi i idącą za nimi przyjemnością. W tym czasie prężnie analizowano również wpływ żywności na zdrowie i rozpoczęto informowanie społeczeństwa o istocie żywności w kształtowaniu zdrowia, dzięki czemu zwiększyła się świadomość żywieniowa. Jednocześnie obserwuje się tendencję do zwiększania wygody w korzystaniu z żywności. »
Biokonserwacja żywności, czyli powrót do naturalności
Obecnie, wśród społeczeństwa panuje moda na żywność minimalnie przetworzoną, naturalną i funkcjonalną, która charakteryzuje się pozytywnym wpływem na fizjologię człowieka. Czynnikiem mającym istotne znaczenie dla nowych preferencji konsumenckich był odnotowany jeszcze do niedawna intensywny rozwój rynku dodatków do żywności, sztucznych konserwantów. Wówczas, konsumenci oczekiwali żywności aromatyzowanej, o maksymalnie wydłużonym terminie przydatności, żywności “egzotycznej”, która musiała przebyć długą drogę, aby dotrzeć do konsumenta. »
Nowe techniki genomowe, cz. 2
Wymogi dotyczące treści powiadomień o wyrażeniu zgody na wprowadzenie do obrotu produktów zawierających lub składających się z GMO innych niż żywność lub pasza oraz treści wniosków o wydanie zezwolenia na wprowadzenie do obrotu genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy są określone w różnych aktach prawnych. Aby zapewnić spójność pomiędzy powiadomieniami o wyrażeniu zgody a wnioskami o zezwolenie na produkty kategorii 2 NGT, treść takich powiadomień i wniosków powinna być taka sama, z wyjątkiem tych dotyczących oceny bezpieczeństwa żywności i pasz, ponieważ dotyczą one wyłącznie kategorii 2 NGT jedzenie i karmienie. »
Probiotyki – najważniejsze wyzwania na europejskim rynku
Manifest opublikowany 9 grudnia 2023 r. przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Probiotyków (IPA) jest okazją do zwrócenia uwagi na chaos, jaki panuje na etykietach żywności i suplementów diety zawierających probiotyki, na jednolitym rynku Starego Kontynentu. »
Owady: przyszłość zrównoważonej produkcji żywności
W dobie rosnących wyzwań związanych z zabezpieczeniem żywnościowym oraz potrzeby ograniczenia negatywnego wpływu produkcji żywności na środowisko, coraz większą uwagę przyciąga nietypowe, lecz obiecujące źródło białka – owady. Choć dla wielu kulturowo nieprzyjęte, owady są już od dawna elementem diety w wielu regionach świata, a ich potencjał jako zrównoważonej żywności zdobywa na znaczeniu również w naszym kraju. »