Nowy przewodnik Komisji Europejskiej – kluczowe wyjaśnienia dotyczące zasad produkcji ekologicznej
Komisja Europejska opublikowała zaktualizowaną wersję praktycznego przewodnika „Frequently Asked Questions on Organic Rules”, stanowiącego kompendium odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania związane z unijnymi przepisami dotyczącymi produkcji ekologicznej. Najnowsza wersja tego przewodnika została opublikowana 6 maja 2025 r. »
Praktyczny przewodnik dla producentów żywności: jak wdrożyć wymagania EAA w sklepie internetowym, materiałach informacyjnych i obsłudze klienta
W 2025 roku zaczynają obowiązywać przepisy wynikające z Europejskiego Aktu o Dostępności (European Accessibility Act, EAA), które obejmują także sprzedawców internetowych oferujących produkty spożywcze. Chociaż dyrektywa nie dotyczy bezpośrednio procesów produkcyjnych, jej wpływ na sposób prezentowania produktów i kontaktowania się z klientem online będzie znaczący. Dla producentów żywności, którzy prowadzą sklepy internetowe lub współpracują z dystrybutorami w e-commerce, oznacza to konieczność wdrożenia szeregu zmian. »
TSUE: Przełomowy wyrok w sprawie Novel Nutriology GmbH (C-386/23)
30 kwietnia 2025 r. Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej wydał istotny wyrok dotyczący reklamy suplementów diety zawierających tzw. substancje botaniczne. Wyrok ten jednoznacznie zamyka furtkę do stosowania niezatwierdzonych oświadczeń zdrowotnych dla składników roślinnych, nawet jeśli Komisja Europejska wciąż nie zakończyła ich oceny. »
Zmiana kultury organizacyjnej: kluczowy element skutecznego zarządzania ryzykiem na przykładzie Listeria monocytogenes
Zakażenia wywołane przez Listeria monocytogenes nadal stanowią istotne zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności, mimo wieloletnich wysiłków branży. Analiza przypadków pokazuje, że przyczyną wielu wybuchów zachorowań są nie tylko uchybienia systemowe, ale również niedostatki w kulturze organizacyjnej. »
RNAi w roślinach genetycznie modyfikowanych: nowe podejście, nowe wyzwania
Ocena ryzyka dla roślin genetycznie modyfikowanych (GMP) regulowana jest w Unii Europejskiej przez rozporządzenie (UE) nr 503/2013 oraz wytyczne EFSA dotyczące bezpieczeństwa żywności i pasz pochodzących z organizmów GM. W przypadku roślin zmodyfikowanych z wykorzystaniem technologii interferencji RNA (RNAi) wymagania te zostały rozszerzone o dodatkowe elementy związane z unikalnym mechanizmem działania tej technologii. »
Wyzwania i rozwiązania Rittal w zakresie wymogów higienicznych w produkcji żywności
Przemysł spożywczy nieustannie mierzy się z wyzwaniami, których pokonanie jest kluczowe dla zapewnienia bezpieczeństwa i jakości produktów. Utrzymanie najwyższych standardów higieny to absolutna konieczność, aby wyeliminować wszelkie zagrożenia dla zdrowia konsumentów, a także ograniczyć straty finansowe, wynikające np. z przestojów produkcji. Rittal ma tego świadomość, dlatego ciągle udoskonala rozwiązania Hygienic Design, które integrują bezpieczeństwo, efektywność i zgodność z rygorystycznymi normami tego wymagającego przemysłu. »
Jak produkty uboczne z oliwy z oliwek napędzają innowacje w biotechnologii, medycynie i rolnictwie?
Coraz więcej firm biotechnologicznych i spożywczych sięga po to, co jeszcze niedawno trafiało do śmieci. Produkty uboczne z produkcji oliwy z oliwek – bogate w polifenole, błonnik i związki bioaktywne – stają się punktem wyjścia dla innowacyjnych rozwiązań w rolnictwie, medycynie i suplementacji. Dowodem są prezentacje zaprezentowane podczas tegorocznej konferencji Food 4 Future w Bilbao. »
Monohydrat kalcydiolu – nowe źródło witaminy D w suplementach diety
W wykazie dopuszczonych substancji, które mogą być stosowane w produkcji suplementów diety, pojawił się nowy składnik. Na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2025/352 z 21 lutego 2025 r. zaktualizowano dyrektywę 2002/46/WE w zakresie źródeł witaminy D – do listy oficjalnie dopuszczonych form dodano monohydrat kalcydiolu. »
Nowe regulacje dotyczące materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Nowelizacja rozporządzenia (UE) nr 10/2011 wprowadza istotne zmiany mające na celu poprawę bezpieczeństwa materiałów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Nowe przepisy dotyczą składu, recyklingu, czystości oraz oznakowania tych materiałów, a także ich wpływu na zdrowie konsumentów. Przedsiębiorcy będą mieli czas na dostosowanie się do zmian przez najbliższe 18 miesięcy, ale już teraz warto śledzić proces implementacji tych regulacji w prawie krajowym i unijnym. »
Produkty śniadaniowe – przygotuj się na zmiany. Część II
13 czerwca 2024 r. weszła w życie nowelizacja tzw. dyrektyw śniadaniowych dla produktów spożywczych, takich jak miód, soki owocowe, dżemy i mleko skondensowane. Nowe przepisy mają na celu zwiększenie transparentności, a także wsparcie konsumentów w podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych. »