• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Aktualności

  • Aktualności
księgowe - dwie księgowe szukają czegoś w dokumentach

Nowy przewodnik Komisji Europejskiej – kluczowe wyjaśnienia dotyczące zasad produkcji ekologicznej

  • 10 czerwca 2025

Komisja Europejska opublikowała zaktualizowaną wersję praktycznego przewodnika „Frequently Asked Questions on Organic Rules”, stanowiącego kompendium odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania związane z unijnymi przepisami dotyczącymi produkcji ekologicznej. Najnowsza wersja tego przewodnika została opublikowana 6 maja 2025 r. »

  • Aktualności
Więcej
regulamin wynagradzania

Praktyczny przewodnik dla producentów żywności: jak wdrożyć wymagania EAA w sklepie internetowym, materiałach informacyjnych i obsłudze klienta

  • 10 czerwca 2025

W 2025 roku zaczynają obowiązywać przepisy wynikające z Europejskiego Aktu o Dostępności (European Accessibility Act, EAA), które obejmują także sprzedawców internetowych oferujących produkty spożywcze. Chociaż dyrektywa nie dotyczy bezpośrednio procesów produkcyjnych, jej wpływ na sposób prezentowania produktów i kontaktowania się z klientem online będzie znaczący. Dla producentów żywności, którzy prowadzą sklepy internetowe lub współpracują z dystrybutorami w e-commerce, oznacza to konieczność wdrożenia szeregu zmian. »

  • Aktualności
Więcej
Aby otrzymać zasiłek chorobowy, trzeba złożyć oświadczenie na druku ZUS Z-10.

TSUE: Przełomowy wyrok w sprawie Novel Nutriology GmbH (C-386/23)

  • 10 czerwca 2025
  • Katarzyna Kot

 30 kwietnia 2025 r. Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej wydał istotny wyrok dotyczący reklamy suplementów diety zawierających tzw. substancje botaniczne. Wyrok ten jednoznacznie zamyka furtkę do stosowania niezatwierdzonych oświadczeń zdrowotnych dla składników roślinnych, nawet jeśli Komisja Europejska wciąż nie zakończyła ich oceny. »

  • Aktualności
Więcej
Zarząd spółki

Zmiana kultury organizacyjnej: kluczowy element skutecznego zarządzania ryzykiem na przykładzie Listeria monocytogenes

  • 10 czerwca 2025

Zakażenia wywołane przez Listeria monocytogenes nadal stanowią istotne zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności, mimo wieloletnich wysiłków branży. Analiza przypadków pokazuje, że przyczyną wielu wybuchów zachorowań są nie tylko uchybienia systemowe, ale również niedostatki w kulturze organizacyjnej. »

  • Aktualności
Więcej
Modyfikacja rejestru systemowego

RNAi w roślinach genetycznie modyfikowanych: nowe podejście, nowe wyzwania

  • 10 czerwca 2025

Ocena ryzyka dla roślin genetycznie modyfikowanych (GMP) regulowana jest w Unii Europejskiej przez rozporządzenie (UE) nr 503/2013 oraz wytyczne EFSA dotyczące bezpieczeństwa żywności i pasz pochodzących z organizmów GM. W przypadku roślin zmodyfikowanych z wykorzystaniem technologii interferencji RNA (RNAi) wymagania te zostały rozszerzone o dodatkowe elementy związane z unikalnym mechanizmem działania tej technologii. »

  • Aktualności
Więcej
Wymienniki-powietrza-Rittal-C

Wyzwania i rozwiązania Rittal w zakresie wymogów higienicznych w produkcji żywności

  • 22 maja 2025

Przemysł spożywczy nieustannie mierzy się z wyzwaniami, których pokonanie jest kluczowe dla zapewnienia bezpieczeństwa i jakości produktów. Utrzymanie najwyższych standardów higieny to absolutna konieczność, aby wyeliminować wszelkie zagrożenia dla zdrowia konsumentów, a także ograniczyć straty finansowe, wynikające np. z przestojów produkcji. Rittal ma tego świadomość, dlatego ciągle udoskonala rozwiązania Hygienic Design, które integrują bezpieczeństwo, efektywność i zgodność z rygorystycznymi normami tego wymagającego przemysłu. »

  • Aktualności
Więcej
IMG_9546

Jak produkty uboczne z oliwy z oliwek napędzają innowacje w biotechnologii, medycynie i rolnictwie?

  • 21 maja 2025

Coraz więcej firm biotechnologicznych i spożywczych sięga po to, co jeszcze niedawno trafiało do śmieci. Produkty uboczne z produkcji oliwy z oliwek – bogate w polifenole, błonnik i związki bioaktywne – stają się punktem wyjścia dla innowacyjnych rozwiązań w rolnictwie, medycynie i suplementacji. Dowodem są prezentacje zaprezentowane podczas tegorocznej konferencji Food 4 Future w Bilbao. »

  • Aktualności
Więcej
Suplementy w diecie sportowca

Monohydrat kalcydiolu – nowe źródło witaminy D w suplementach diety

  • 10 maja 2025

W wykazie dopuszczonych substancji, które mogą być stosowane w produkcji suplementów diety, pojawił się nowy składnik. Na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2025/352 z 21 lutego 2025 r. zaktualizowano dyrektywę 2002/46/WE w zakresie źródeł witaminy D – do listy oficjalnie dopuszczonych form dodano monohydrat kalcydiolu. »

  • Aktualności
Więcej
butelki plastikowe

Nowe regulacje dotyczące materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością

  • 10 maja 2025

Nowelizacja rozporządzenia (UE) nr 10/2011 wprowadza istotne zmiany mające na celu poprawę bezpieczeństwa materiałów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Nowe przepisy dotyczą składu, recyklingu, czystości oraz oznakowania tych materiałów, a także ich wpływu na zdrowie konsumentów. Przedsiębiorcy będą mieli czas na dostosowanie się do zmian przez najbliższe 18 miesięcy, ale już teraz warto śledzić proces implementacji tych regulacji w prawie krajowym i unijnym. »

  • Aktualności
Więcej
Rogaliki z marmoladą

Produkty śniadaniowe – przygotuj się na zmiany. Część II

  • 10 maja 2025

13 czerwca 2024 r. weszła w życie nowelizacja tzw. dyrektyw śniadaniowych dla produktów spożywczych, takich jak miód, soki owocowe, dżemy i mleko skondensowane. Nowe przepisy mają na celu zwiększenie transparentności, a także wsparcie konsumentów w podejmowaniu świadomych wyborów żywieniowych. »

  • Aktualności
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • »
  • ostatnia »
4427442544264428442444224421441944174418

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip