Polibromowane difenyloetery: analiza ryzyka
XX wiek zaznaczył się niezwykle dynamicznym rozwojem przemysłu chemicznego, co bezpośrednio przyczyniło się do masowego wdrożenia polimerów ropopochodnych i tworzyw sztucznych w codzienne życie. Materiały te, dzięki swoim unikatowym właściwościom – trwałości, wytrzymałości, elastyczności oraz niewielkiej gęstości – szybko zyskały na popularności w wielu sektorach gospodarki. Znajdują zastosowanie w produkcji opakowań, elementów elektronicznych, komponentów transportowych, izolacji w telekomunikacji, narzędzi rolniczych, materiałów budowlanych, produktów tekstylnych i codziennego użytku. Niemalże niemożliwe jest wyobrażenie sobie współczesnego świata bez obecności materiałów polimerowych. »
Pozostałości leków weterynaryjnych u zwierząt i żywności: opublikowany raport EFSA za rok 2022
Raport 2022 podsumowuje dane z monitoringu obecności pozostałości leków weterynaryjnych i innych substancji u zwierząt i produktów pochodzenia zwierzęcego w krajach Unii Europejskiej, Islandii i Norwegii. »
Substancje per- i polifluoroalkilowe (PFAS) w żywności i środowisku
Substancje per- i polifluoroalkilowe (PFAS) stanowią dużą grupę przemysłowych chemikaliów, które ze względu na swoje szczególne właściwości techniczne znajdują zastosowanie w licznych procesach przemysłowych i produktach konsumenckich. »
Salmonelloza: epidemiologia i patogeniczność, zwalczanie
Nasilenie infekcji Salmonellą zależy od konkretnego szczepu odpowiedzialnego za infekcję i od stanu zdrowia żywiciela. Dzieci do 5. roku życia, osoby starsze i dorośli z obniżoną odpornością stanowią specyficzną grupę bardziej podatną na salmonellozę. »
Sztuczna inteligencja (AI) w produkcji żywności
Wyzwania związane z ograniczeniem chorób przenoszonych przez żywność są wieloaspektowe i złożone oraz znacznie różnią się w zależności od regionu, kraju oraz konkretnego patogenu i żywności, której dotyczy problem. W wielu krajach obciążenie chorobami przenoszonymi przez żywność jest w zasadzie nieznane, głównie ze względu na brak zarówno systemów nadzoru zdrowia publicznego, jak i systematycznego nadzoru żywności pod kątem patogenów przenoszonych przez żywność. Jak można w tym celu wykorzystać AI? »
EFSA: Najważniejszy czynnik ryzyka w przypadku trwałych patogenów w produkcji żywności
Panel ds. Zagrożeń Biologicznych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (panel BIOHAZ EFSA) opublikował niedawno opinię naukową , w której zidentyfikowano najbardziej istotne trwałe mikroorganizmy w środowiskach produkcji żywności i paszy, to Salmonella , Listeria monocytogenes i Cronobacter sakazakii, a także czynniki ryzyka i interwencje związane z tymi patogenami. Opinia naukowa wykluczyła podstawowe środowiska produkcyjne. »
Wprowadzenie do obrotu suplementów diety
Przedsiębiorcy, którzy wprowadzają lub mają zamiar wprowadzić do obrotu po raz pierwszy suplement diety na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej, mają obowiązek powiadomić Głównego Inspektora Sanitarnego, który prowadzi rejestr internetowy tego rodzaju środków – https://powiadomienia.gis.gov.pl/. »
Zasady ostrożności: praktyczne wskazówki
Zasada ostrożności zawarta w art. 7 rozporządzenia 178/2002 jest fundamentalnym podejściem w zarządzaniu ryzykiem w produkcji żywności w UE. Ta zasada nakazuje podjęcie środków zapobiegawczych w przypadku, gdy istnieje możliwość wystąpienia szkody dla zdrowia ludzi, mimo że nie ma pełnej naukowej pewności co do tego ryzyka. »
Bezpieczeństwo środków aromatyzujących w Unii Europejskiej
Żywność jest nieodłącznym elementem naszego życia. Wraz z postępem technologicznym i naukowym, żywność jest coraz bardziej wzbogacana o dodatki, w tym środki aromatyzujące. Swobodny przepływ bezpiecznej i zdrowej żywności jest istotnym aspektem rynku wewnętrznego Unii Europejskiej. Aby zapewnić ochronę zdrowia ludzi, UE wprowadziła przepisy regulujące stosowanie środków aromatyzujących. »
Mikroplastik: zagrożenia, cz. 1
Opakowania odgrywają kluczową rolę w ochronie i transporcie towarów, będąc równocześnie istotnym sektorem gospodarczym w Unii Europejskiej. Różnice w podejściach regulacyjnych dotyczących opakowań w poszczególnych państwach członkowskich UE tworzą jednak przeszkody, które hamują sprawne funkcjonowanie wewnętrznego rynku opakowań. »