• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
  • Słowa kluczowe
  • alergia

alergia

fba8fe6bc273d5d61cd68e99909d7cb1bdcc110f-xlarge (1)

Alergeny w firmie - ABC zarządzania w małej firmie produkcyjnej

Alergie pokarmowe czy też nietolerancję pokarmowe o podłożu immunologicznym stają się coraz większym problemem związanym z bezpieczeństwem żywności. Coraz częściej słyszy się o poważnych niepożądanych reakcjach na pokarm. Bardzo istotne jest z punktu widzenia producentów żywności w oparciu o ocenę ryzyka dla konsumentów z alergią pokarmową rozważyć zaprojektowanie pomieszczeń w taki sposób, aby uniknąć krzyżowania się alergenów. Ponadto zapewnić odpowiedni system odpylania w taki sposób, aby zminimalizować prawdopodobieństwo kontaktu krzyżowego alergenów w powietrzu, w całym obszarze przetwarzania zwłaszcza w przypadku sproszkowanych alergenów np. mąki, mleka w proszku, białka sojowego.

  • 14 czerwca 2021 r.
  • Nr 31 - czerwiec 2021
fba8fe6bc273d5d61cd68e99909d7cb1bdcc110f-xlarge (2)

Zarządzanie alergenami - jak uniknąć zanieczyszczeń krzyżowych, część I

W celu zapewnienia odpowiedniego bezpieczeństwa środków spożywczych w zakresie alergenów i zagrożeń, jakie stwarzają, producenci są zobowiązani do precyzyjnego zarządzania ich obecnością w zakładzie. Zakłady produkcyjne powinny mieć opracowane systemy zarządzania alergenami uwzględniające nie tylko te zawarte w recepturach, ale również te, które przypadkowo mogły się znaleźć w produkcie.

  • 4 lutego 2021 r.
  • Nr 27 - Numer 27, luty 2021
64776427

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip