Alergeny w firmie - ABC zarządzania w małej firmie produkcyjnej
Alergie pokarmowe czy też nietolerancję pokarmowe o podłożu immunologicznym stają się coraz większym problemem związanym z bezpieczeństwem żywności. Coraz częściej słyszy się o poważnych niepożądanych reakcjach na pokarm. Bardzo istotne jest z punktu widzenia producentów żywności w oparciu o ocenę ryzyka dla konsumentów z alergią pokarmową rozważyć zaprojektowanie pomieszczeń w taki sposób, aby uniknąć krzyżowania się alergenów. Ponadto zapewnić odpowiedni system odpylania w taki sposób, aby zminimalizować prawdopodobieństwo kontaktu krzyżowego alergenów w powietrzu, w całym obszarze przetwarzania zwłaszcza w przypadku sproszkowanych alergenów np. mąki, mleka w proszku, białka sojowego.
Dołącz do prenumeratorów magazynu
"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"
Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
- Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
- Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
- Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.
Logowanie
Podobne artykuły
Zobacz również
Najnowszy numer
Nr 73 - Listopad 2024
Wykrywanie alergenów: zanieczyszczenia krzyżowe, część II
Dostępny w wersji elektronicznej