Alergeny w firmie - ABC zarządzania w małej firmie produkcyjnej

Dodano: 14 czerwca 2021
Alergeny w firmie - ABC zarządzania w małej firmie produkcyjnej

Alergie pokarmowe czy też nietolerancję pokarmowe o podłożu immunologicznym stają się coraz większym problemem związanym z bezpieczeństwem żywności. Coraz częściej słyszy się o poważnych niepożądanych reakcjach na pokarm. Bardzo istotne jest z punktu widzenia producentów żywności w oparciu o ocenę ryzyka dla konsumentów z alergią pokarmową rozważyć zaprojektowanie pomieszczeń w taki sposób, aby uniknąć krzyżowania się alergenów. Ponadto zapewnić odpowiedni system odpylania w taki sposób, aby zminimalizować prawdopodobieństwo kontaktu krzyżowego alergenów w powietrzu, w całym obszarze przetwarzania zwłaszcza w przypadku sproszkowanych alergenów np. mąki, mleka w proszku, białka sojowego.

Pozostało jeszcze 97% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Dołącz do prenumeratorów magazynu

"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"

Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
  • Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
  • Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
  • Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.

Logowanie

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła


Najnowszy numer

Nr 73 - Listopad 2024

okładka AJM73

Wykrywanie alergenów: zanieczyszczenia krzyżowe, część II

Dostępny w wersji elektronicznej