• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
  • Słowa kluczowe
  • gluten

gluten

3a141bb930cc6f247f8a18102b712b3c4cf3d8fe-xlarge (1)

Gluten – regulacje szczególne. Jak informować o obecności glutenu

Informacja na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności powinna pomóc osobom nietolerującym glutenu w ustaleniu i wyborze zróżnicowanej diety obejmującej żywienie się w domu i poza domem.

  • 4 lutego 2021 r.
  • Nr 27 - Numer 27, luty 2021
3a5d560626e8cc9146002e2092829eff0ca25e2d-xlarge

Deklarowanie alergenów w żywności

Obowiązek informowania o zawartości alergenów w produkcie został wprowadzony ze względu na zapewnienie bezpieczeństwa coraz większej grupie konsumentów wymagających przestrzegania restrykcyjnych diet eliminacyjnych. Regulacje prawne dotyczące znakowania tych składników obowiązujące w całej UE znajdziemy w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

  • 2 października 2020 r.
  • Nr 23 - Październik 2020
d618123af6c2377dad3256faab423bc4303d9a8c-xlarge

Gluten w procesie przetwarzania żywności

Opracowanie receptur bezglutenowego ciasta chlebowego to trudne wyzwanie ze względu na charakterystyczne właściwości wypiekowe surowców niezawierających białek glutenowych. Nie bez znaczenia jest również fakt, że pieczywo bezgultenowecharakteryzuje się mniejszą objętością, co przekłada się na gorszą strukturę miękiszu, przez co ma mniejsze walory smakowe i wizualne.

  • 25 sierpnia 2020 r.
  • Nr 22 - Wrzesień 2020
643063686359

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip