Gluten w procesie przetwarzania żywności

Opracowanie receptur bezglutenowego ciasta chlebowego to trudne wyzwanie ze względu na charakterystyczne właściwości wypiekowe surowców niezawierających białek glutenowych. Nie bez znaczenia jest również fakt, że pieczywo bezgultenowecharakteryzuje się mniejszą objętością, co przekłada się na gorszą strukturę miękiszu, przez co ma mniejsze walory smakowe i wizualne.
Dołącz do prenumeratorów magazynu
"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"
Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
- Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
- Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
- Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.
Logowanie
Podobne artykuły
Zobacz również
Najnowszy numer
Nr 80 - Czerwiec 2025

RNAi w roślinach genetycznie modyfikowanych: nowe podejście, nowe wyzwania
Dostępny w wersji elektronicznej