• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
  • Słowa kluczowe
  • nowe technologie

nowe technologie

Nowe technologie przetwarzania żywności – jak zapewnić by były bezpieczne?

Nowe technologie przetwarzania żywności – jak zapewnić by były bezpieczne?

W ostatnich latach pojawiło się wiele nowych technologii przetwarzania żywności, takich jak np. przetwarzanie wysokociśnieniowe, ogrzewanie radiowe, ogrzewanie omowe, impulsowe światło o wysokiej intensywności czy zimna plazma. Wiele z tych technologii znajduje się nadal w fazie badań, a zatem nie są wykorzystywane w celach komercyjnych. Jednak inne, szczególnie przetwórstwo wysokociśnieniowe, są już często w użyciu w przemyśle spożywczym, stosowane dla zachowania lub przedłużenia okresu trwałości produktów spożywczych i napojów. Niewiele wiadomo jednak o wpływie tych technologii na jakość lub bezpieczeństwo żywności lub opakowań.

  • 27 listopada 2020 r.
  • Nr 25 - Numer 25, grudzień 2020 r.
a0c0912ed60b24360d4c8d88b9e2a9ee641cd194-xlarge(1)

Najnowsze technologie dla bezpieczeństwa żywności

Nowoczesne technologie służące bezpieczeństwu żywności, choć wydają się kosztowne, pozwalają zaoszczędzić, ponieważ dzięki nim możemy uniknąć strat związanych np. z wycofaniem ze sprzedaży całej partii artykułów, rozpatrzeniem masowych reklamacji czy nawet konsekwencji prawnych. W artykule poruszamy dwa aspekty bezpieczeństwa żywności – wykrywanie ciał obcych w produktach oraz kontrolę czystości mikrobiologicznej środowiska produkcji. Prezentujemy dwie konkretne technologie przydatne w tych dziedzinach.

  • 23 lipca 2020 r.
  • Nr 21 - sierpień 2020
63986351

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip