• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
  • Słowa kluczowe
  • pestycydy

pestycydy

surowce rolne

Pozostałości pestycydów

Komisja przyjęła nowe przepisy, które po wejściu w życie obniżą najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) dwóch pestycydów w żywności. Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wykazał, że te dwa chemikalia, należące do grupy pestycydów neonikotynoidowych, klotianidyna i tiametoksam, stanowią duże zagrożenie dla pszczół i przyczyniają się do globalnego spadku liczebności zapylaczy. Z tego powodu ich stosowanie na zewnątrz zostało już zakazane w UE w 2018 roku.

Z artykułu dowiesz się m.in.:
  • jakie pestycydy zostały uznane za szkodliwe dla zapylaczy

  • jakie będą NPD dla tych substancji

  • 16 lutego 2023 r.
  • Aktualności
Przetrzymywanie żywności w lodówce

Poziomy pestycydów w żywności – na horyzoncie zmiany

Realizacja unijnej strategii “Od pola do stołu” mającej na celu przejście na bardziej przyjazny dla środowiska i zrównoważony system żywnościowy, wymaga wielu zmian legislacyjnych.

  • 30 lipca 2022 r.
  • Bezpieczeństwo żywności
66696720

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip