Pozostałości pestycydów

Dodano: 16 lutego 2023
Pozostałości pestycydów

Komisja przyjęła nowe przepisy, które po wejściu w życie obniżą najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) dwóch pestycydów w żywności. Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wykazał, że te dwa chemikalia, należące do grupy pestycydów neonikotynoidowych, klotianidyna i tiametoksam, stanowią duże zagrożenie dla pszczół i przyczyniają się do globalnego spadku liczebności zapylaczy. Z tego powodu ich stosowanie na zewnątrz zostało już zakazane w UE w 2018 roku.

Z artykułu dowiesz się m.in.:
  • jakie pestycydy zostały uznane za szkodliwe dla zapylaczy

  • jakie będą NPD dla tych substancji

Pozostało jeszcze 71% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Dołącz do prenumeratorów magazynu

"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"

Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
  • Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
  • Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
  • Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.

Logowanie

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła


Słowa kluczowe:
pestycydyrolnictwo

Najnowszy numer

Nr 66 - Kwiecień 2024

okładka AJM66

Przeprowadzenie kontroli żywności przez organy upoważnione, część 1

Dostępny w wersji elektronicznej