• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
  • Słowa kluczowe
  • pieczywo

pieczywo

3a141bb930cc6f247f8a18102b712b3c4cf3d8fe-xlarge

Wymagania jakościowe dla pieczywa

Pieczywo jest to produkt otrzymany z mąki, wody i innych surowców pomocniczych na drodze wyrobienia ciasta, spulchnionego w procesie fermentacji lub metodami sztucznymi, uformowanego i wypieczonego w piecu. Pieczywo stanowi jeden z podstawowych składników codziennej diety człowieka Umiejętność wytwarzania pieczywa pochodzi sprzed  6 – 10 tysięcy lat. Chleb znany był  już w starożytności, w Babilonii, Asyrii, Egipcie, Izraelu, Grecji oraz cesarstwie rzymskim. Chleb wymieniany jest wśród elementarnych posiłków człowieka w najstarszych źródłach historii i kultury materialnej Europy i Bliskiego Wschodu.

  • 25 sierpnia 2020 r.
  • Nr 22 - Wrzesień 2020
d618123af6c2377dad3256faab423bc4303d9a8c-xlarge

Gluten w procesie przetwarzania żywności

Opracowanie receptur bezglutenowego ciasta chlebowego to trudne wyzwanie ze względu na charakterystyczne właściwości wypiekowe surowców niezawierających białek glutenowych. Nie bez znaczenia jest również fakt, że pieczywo bezgultenowecharakteryzuje się mniejszą objętością, co przekłada się na gorszą strukturę miękiszu, przez co ma mniejsze walory smakowe i wizualne.

  • 25 sierpnia 2020 r.
  • Nr 22 - Wrzesień 2020
63566359

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip