Arkusz opisu zagrożeń biologicznych przenoszonych przez żywność: Norowirus
Norowirusy (NoV) są główną przyczyną ostrego zapalenia żołądka i jelit u ludzi (AGE) przenoszonego drogą fekalno-oralną, we wszystkich grupach wiekowych łącznie. Norowirusy określane mianem małych okrągłych wirusów (small round structured viruses – SRSV) są jednymi z najmniejszych wirusów RNA (średnica 27–40 nm), mają symetrię kubiczną, nie mają otoczki i wypustek
Dołącz do prenumeratorów magazynu
"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"
Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
- Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
- Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
- Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.
Logowanie
Podobne artykuły
Zobacz również
Najnowszy numer
Nr 73 - Listopad 2024
Wykrywanie alergenów: zanieczyszczenia krzyżowe, część II
Dostępny w wersji elektronicznej