Okres trwałości produktu, cz. II
Okres przydatności do spożycia to okres, w którym żywność zachowuje swoje bezpieczeństwo i/lub jakość w racjonalnie przewidywalnych warunkach dystrybucji, przechowywania i stosowania (Unia Europejska, 2011; Komisja Europejska, 2005). Okres przydatności do spożycia produktu spożywczego to okres rozpoczynający się datą produkcji i/lub opakowania i kończący się datą przydatności do spożycia (tj. ostatnim dniem, w którym produkt spożywczy musi zostać wykorzystany). Dotyczy to produktów spożywczych, które po krótkim czasie mogą stanowić bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia człowieka z mikrobiologicznego punktu widzenia (np. surowe mięso i ryby, schłodzona żywność gotowa do spożycia, przetworzone owoce i warzywa, świeże owoce soki itp.).
Dołącz do prenumeratorów magazynu
"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"
Sprawdź ofertę »- Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
- Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
- Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.