Okres trwałości produktu, cz. II

Dodano: 13 listopada 2024
Okres trwałości produktu, cz. II

Okres przydatności do spożycia to okres, w którym żywność zachowuje swoje bezpieczeństwo i/lub jakość w racjonalnie przewidywalnych warunkach dystrybucji, przechowywania i stosowania (Unia Europejska, 2011; Komisja Europejska, 2005). Okres przydatności do spożycia produktu spożywczego to okres rozpoczynający się datą produkcji i/lub opakowania i kończący się datą przydatności do spożycia (tj. ostatnim dniem, w którym produkt spożywczy musi zostać wykorzystany). Dotyczy to produktów spożywczych, które po krótkim czasie mogą stanowić bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia człowieka z mikrobiologicznego punktu widzenia (np. surowe mięso i ryby, schłodzona żywność gotowa do spożycia, przetworzone owoce i warzywa, świeże owoce soki itp.).

Pozostało jeszcze 94% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Dołącz do prenumeratorów magazynu

"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"

Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
  • Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
  • Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
  • Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.

Logowanie

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła


Najnowszy numer

Nr 73 - Listopad 2024

okładka AJM73

Wykrywanie alergenów: zanieczyszczenia krzyżowe, część II

Dostępny w wersji elektronicznej