Zapobieganie marnowaniu żywności po nowelizacji dyrektywy odpadowej: co dokładnie zmienia Dyrektywa (UE) 2025/1892 i jak się przygotować

Dodano: 9 listopada 2025
Zapobieganie marnowaniu żywności po nowelizacji dyrektywy odpadowej: co dokładnie zmienia Dyrektywa (UE) 2025/1892 i jak się przygotować

Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2025/1892 z 10 września 2025 r. zmienia ramy prawne gospodarki odpadami, dokładając do dyrektywy 2008/98/WE twarde wymogi dotyczące zapobiegania powstawaniu odpadów żywności. Po raz pierwszy państwa członkowskie otrzymują wiążące cele redukcyjne do 2030 roku, a także obowiązek zbudowania odrębnych programów prewencji marnowania jedzenia. To nie są miękkie rekomendacje – instrument staje się elementem twardego prawa UE, z rozpisanym harmonogramem wdrożeń i raportowania. Dla sektora spożywczego i HoReCa to praktyczna zmiana sposobu planowania produkcji, rotacji zapasów i redystrybucji nadwyżek.

Pozostało jeszcze 89% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Dołącz do prenumeratorów magazynu

"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"

Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
  • Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
  • Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
  • Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.

Logowanie

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła


Najnowszy numer

Nr 85 - Listopad 2025

okładka AJM85

Zapobieganie marnowaniu żywności po nowelizacji dyrektywy odpadowej: co dokładnie zmienia Dyrektywa (UE) 2025/1892 i jak się przygotować

Dostępny w wersji elektronicznej