Żywność w ruchu: zarządzanie ryzykiem higieny i bezpieczeństwa w transporcie

Dodano: 13 lipca 2025
Żywność w ruchu: zarządzanie ryzykiem higieny i bezpieczeństwa w transporcie

Bezpieczeństwo żywności w transporcie luzem to jedno z kluczowych wyzwań globalnych łańcuchów dostaw. Szczególną uwagę należy poświęcić standardom czyszczenia środków transportu pomiędzy kolejnymi ładunkami – zwłaszcza że procedury te są różnie realizowane w zależności od kraju i organizacji. Kwestię higieny i bezpieczeństwa żywności w transporcie, w tym w transporcie luzem, reguluje w Unii Europejskiej cały pakiet wzajemnie powiązanych przepisów, a nie jedno, odrębne rozporządzenie. Podejście UE opiera się na zasadzie „od pola do stołu”, co oznacza, że transport jest traktowany jako jeden z kluczowych etapów w łańcuchu żywnościowym.

Pozostało jeszcze 96% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Dołącz do prenumeratorów magazynu

"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"

Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
  • Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
  • Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
  • Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.

Logowanie

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła


Najnowszy numer

Nr 81 - Lipiec 2025

okładka AJM81

Nowe białko, nowe ryzyko. Jak informować o potencjalnej alergii, gdy składnik nie jest na liście alergenów UE?

Dostępny w wersji elektronicznej