• WSZYSTKIE
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018

Spis treści wydania drukowanego

Artykuły

  • Dodatki funkcjonalne stosowane w branży mięsnej

    Dodatkiem do żywności nazywamy wszystko, co dodaje się do produktu w czasie jego wytwarzania i co staje się składnikiem wyrobu gotowego. Ponieważ dodatki te odgrywają specyficzną, lecz zamierzoną rolę technologiczną (również sensoryczną), określa się je jako dodatki funkcjonalne.
  • Słodziki w przemyśle cukierniczym

    Według raportów globalny rynek produktów cukierniczych w 2018 r. został wyceniony na około 63,62 mld USD, zaś oczekuje się, że do 2025 r. wygeneruje około 97,38 mld USD. Tak prężnie rozwijający się rynek przy coraz większej świadomości konsumentów na temat zdrowego stylu życia wymaga stworzenia całkiem nowych produktów, które mimo, iż w dalszym ciągu będą „słodką przekąską” ich wartość odżywcza będzie dużo lepsza.
  • Kraj pochodzenia mięsa bardziej widoczny – propozycja zmiany w rozporządzeniu

    Ministerstwo Rolnictwa zaproponowało nowelizacje Rozporządzenia w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Proponowana zmiana ma na celu umożliwienie konsumentom otrzymania dodatkowej informacji o kraju pochodzenia mięsa świeżego, schłodzonego i zamrożonego ze świń, owiec, kóz i drobiu w obrocie detalicznym w formie graficznej, tj. pod postacią wizerunku flagi państwa pochodzenia.
  • BRC GLOBAL STANDARD dla opakowań – zmiany wprowadzone w 6 wersji

    Zmiany w standardzie BRC dla opakowań i materiałów opakowaniowych zostały opracowane przez grupy robocze złożone z producentów opakowań, sprzedawców detalicznych, właścicieli marek, firmy pakujące do gastronomii, jednostki certyfikujące i niezależnych ekspertów technicznych.

Aktualnie przeglądasz

styczeń 2020 - Nr 14
okładka numer 14