• WSZYSTKIE
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018

Spis treści wydania drukowanego

Temat numeru

  • Termin przydatności do spożycia czy data minimalnej trwałości? Jak prawidłowo używać „należy spożyć do” i „najlepiej spożyć przed”.

    Na opakowaniach produktów spożywczych możemy znaleźć oznaczenia, które określają zakres czasowy bezpiecznej konsumpcji produktu. Maja one forme określeń „należy spożyć do: dzień, miesiąc, rok” albo „najlepiej spożyć przed”. Wydaje się, że oznaczają one to samo i można je stosować zamiennie. Jednak tak nie jest.

Artykuły

  • Barwniki spożywcze a alergie pokarmowe

    Zastosowanie barwników spożywczych w celu nadania żywności bardziej atrakcyjnego i apetycznego wyglądu stosowane jest powszechnie. Dodany barwnik, choć poprawia wygląd żywności, może mieć negatywny wpływ na zdrowie konsumenta. Powszechnie uważa się, że barwniki naturalne są bezpieczne, natomiast badania pokazują, że mogą być przyczyną reakcji alergicznej, w tym wstrząsu anafilaktycznego.
  • Jak skutecznie zarządzać alergenami - przydatne listy kontrolne do audytu wewnętrznego, część II

    Zarządzanie alergenami w żywności jest niezwykle istotnym zagadnieniem w produkcji żywności. Skuteczne zarządzanie alergenami zależy między innymi od prawidłowej ich identyfikacji w surowcach i produktach gotowych, umiejętności projektowania oddzielnych linii technologicznych dla żywności wolnej od alergenów, mycia i dezynfekcji oraz prawidłowego i jasnego dla konsumenta znakowania alergenów na opakowaniach.
  • Kontrola IJHARS – jak się do niej przygotować?

    Producenci środków spożywczych podlegają nadzorowi służb państwowych w zakresie bezpieczeństwa i jakości produktu. Jedną z jednostek uprawnionych do kontroli przedsiębiorstw jest Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS). Warto poznać zakres działalności tych służb kontrolnych oraz sprawdzić, czy nasz zakład jest dobrze przygotowany do ich wizyty.
  • Cronobacter spp. - karta charakterystyki

    Taksonomia: Bakterie Cronobacter spp. są oksydazo ujemną, katalazo dodatnią, względnie beztlenową, Gram-ujemną, ruchliwą pałeczką. Obecnie rodzaj Cronobacter obejmuje siedem gatunków: C. sakazakii, C. malonaticus, C. turicensis, C. muytjesii, C. universalis, C. dublinensis i C. condimenti. Gatunki C. sakazakii, C. malonaticus, C. turicensis zostały skojarzone z infekcjami klinicznymi noworodków i wcześniaków.

Aktualnie przeglądasz

maj 2021 - Nr 30
Zrzut ekranu 2021-05-5 o 08.50.50