• WSZYSTKIE
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018

Spis treści wydania drukowanego

Temat numeru

  • Jak wykorzystać kodowanie kolorami w systemie zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności

    Zrozumieć ryzyko, które może wpłynąć na bezpieczeństwo żywności to jedno z pierwszych i najważniejszych zadań, z jakimi muszą zmierzyć się specjaliści ds. jakości i bezpieczeństwa żywności. Wiadomo, że patogeny przenoszone przez żywność powodują szereg komplikacji zdrowotnych, od łagodnej biegunki po niewydolność narządów, paraliż, zaburzenia neurologiczne, ślepotę a w skrajnych przypadkach nawet śmierć. System kodowania kolorami skutecznie pomaga zapobiegać ryzykownym zdarzeniom podczas produkcji i przetwórstwa żywności.

Artykuły

  • Jak uniknąć zagrożeń dla jakości produktu w czasie pakowania

    Proces pakowania nie musi nieść ze sobą dodatkowych zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności. Właściwa ich identyfikacja pozwoli uzyskać w pełni to, co powinno dawać opakowanie: ochronę produktu, zachowanie jego wartości czy przedłużenie okresu przydatności do spożycia.
  • Mącznik młynarek (Tenebrio molitor)

    Komitet ds.Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz (sekcja Nowej Żywności i Bezpieczeństwa Toksykologicznego), złożony z przedstawicieli wszystkich krajów UE, 3 maja 2021 roku wydał pozytywną opinię w sprawie projektu aktu prawnego zezwalającego na wprowadzenie do obrotu mącznika młynarka jako nowej żywności. Termin mącznik młynarek odnosi się do larw chrząszcza Tenebrio molitor .
  • Wyrok WSA w Warszawie - ważne rozstrzygnięcie

    Internetowa prezentacja produktu - czyli jak nie wprowadzać konsumenta w błąd używając terminu “terapeutyczny”
  • Polski rynek produktów ekologicznych - szanse i zagrożenia

    Analizując dane statystyczne dotyczące rynku produktów ekologicznych w Polsce można odnieść wrażenie, że nadchodzą złote czasy dla producentów żywności ekologicznej a konsumenci jeszcze nigdy wcześniej nie byli skłonni płacić za żywność ekologiczną tak chętnie, jak teraz. Jest jeszcze druga strona medalu, niestety mniej optymistyczna. Dynamikę wzrostu sprzedaży może skutecznie zahamować polski rolnik, który zwyczajnie nie nadąża z produkcją lub wyprodukowaną żywność sprzedaje poza granicami Polski.

Aktualnie przeglądasz

Numer 32, lipiec 2021 - Nr 32
Zrzut ekranu 2021-06-7 o 10.18.27