Hazop jako narzędzie oceny ryzyka w produkcji żywności

Dodano: 6 lutego 2022

Metodologia HAZOP, znana i używana od kilkudziesięciu lat, pozwala na szczegółową identyfikację zagrożeń i problemów operacyjnych. Systemowa identyfikacja odchyleń, np. procesowych od założeń projektowych pozwala na zdefiniowanie potencjalnych niebezpiecznych scenariuszy awaryjnych z opisem ich przyczyn oraz skutków. Celem analizy HAZOP jest zidentyfikowanie wszystkich potencjalnych zagrożeń i strat, jakie mogą wystąpić w realizowanych działaniach. Ma to duże znaczenie w zarządzaniu bezpieczeństwem procesowym.

Pozostało jeszcze 97% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Dołącz do prenumeratorów magazynu

"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"

Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
  • Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
  • Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
  • Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.

Logowanie

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła


Najnowszy numer

Nr 73 - Listopad 2024

okładka AJM73

Wykrywanie alergenów: zanieczyszczenia krzyżowe, część II

Dostępny w wersji elektronicznej