Przyszłość znakowania wartości odżywczej w UE – jak mogłaby wyglądać ogólnounijna zharmonizowana etykieta?

Dodano: 9 października 2022

10 września 2022 r . Wspólne Centrum Badawcze JRC (służba naukowa Komisji Europejskiej prowadząca badania i dostarczająca niezależnych dowodów naukowych i porad wspierających politykę UE) opublikowała wyniki czterech analiz naukowych. Opublikowany raport pomoże zmienić unijne przepisy dotyczące etykietowania żywności (rozporządzenie 1169/2011).

Z artykułu dowiesz się m.in.:

Jakie są najlepsze praktyki już istniejące w niektórych państwach członkowskich? 

Czy należy wprowadzić jeden system na całym rynku wewnątrzunijnym? 

Czy taki program mógłby zagrozić tradycyjnym produktom i oraz produktom regionalnym? 

Jak powinna wyglądać etykieta wartości odżywczej, aby skutecznie doradzać konsumentom w dokonywaniu zdrowszych wyborów produktów? 

W jaki sposób moglibyśmy zebrać różne narzędzia, aby dostarczyć konsumentom więcej informacji, nie tylko na temat aspektów żywieniowych, ale także pochodzenia składników, dobrostanu zwierząt oraz zrównoważonego rozwoju i/lub zdrowotności produktów.

Pozostało jeszcze 91% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Dołącz do prenumeratorów magazynu

"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"

Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
  • Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
  • Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
  • Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.

Logowanie

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła


Najnowszy numer

Nr 73 - Listopad 2024

okładka AJM73

Wykrywanie alergenów: zanieczyszczenia krzyżowe, część II

Dostępny w wersji elektronicznej