Przyszłość znakowania wartości odżywczej w UE – jak mogłaby wyglądać ogólnounijna zharmonizowana etykieta?
10 września 2022 r . Wspólne Centrum Badawcze JRC (służba naukowa Komisji Europejskiej prowadząca badania i dostarczająca niezależnych dowodów naukowych i porad wspierających politykę UE) opublikowała wyniki czterech analiz naukowych. Opublikowany raport pomoże zmienić unijne przepisy dotyczące etykietowania żywności (rozporządzenie 1169/2011).
Jakie są najlepsze praktyki już istniejące w niektórych państwach członkowskich?
Czy należy wprowadzić jeden system na całym rynku wewnątrzunijnym?
Czy taki program mógłby zagrozić tradycyjnym produktom i oraz produktom regionalnym?
Jak powinna wyglądać etykieta wartości odżywczej, aby skutecznie doradzać konsumentom w dokonywaniu zdrowszych wyborów produktów?
W jaki sposób moglibyśmy zebrać różne narzędzia, aby dostarczyć konsumentom więcej informacji, nie tylko na temat aspektów żywieniowych, ale także pochodzenia składników, dobrostanu zwierząt oraz zrównoważonego rozwoju i/lub zdrowotności produktów.
Dołącz do prenumeratorów magazynu
"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"
Sprawdź ofertę »- Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
- Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
- Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.