• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
  • Słowa kluczowe
  • klasyfikacja

klasyfikacja

d618123af6c2377dad3256faab423bc4303d9a8c-xlarge (1)

System klasyfikacji jakościowej odmian pszenicy

Przy określaniu wymagań dotyczących odpowiedniej jakości ziarna przeznaczone­go do przemiału należy rozróżnić ocenę technologicznej wartości przemiałowej i wy­piekowej. Wartość technologiczna ziarna to zespół cech gwarantujących uzyskanie odpo­wiedniego efektu przy jego przerobie. Z kolei pod pojęciem wartości wypiekowej rozu­miemy zespół cech ziarna, które decydują o zapewnieniu dobrej jakości mąki otrzyma­nej z przemiału, czyli o zapewnieniu mące właściwych cech użytkowych, pożądanych przez jej odbiorcę w procesie dalszego przerobu na cele piekarskie lub cukiernicze.

  • Klaudia Kałwa
  • 2 października 2020 r.
  • Nr 23 - Październik 2020
d7372311fee18f1dbd3315436c1c8e721be99e28-xlarge (1)

Systemy klasyfikacji żywności. Czy warto je stosować?

W UE trwają dyskusje nad potrzeba wprowadzenia powszechnego obowiązku stosowania na opakowaniu żywności oznaczeń jej wartości zdrowotnej. Wprowadzenie na szczeblu europejskim jednego oficjalnego systemu etykietowania będzie zapewne nieuniknione dla branży spożywczej. Najbardziej popularny w UE i forsowany przez organizacje konsumenckie jest system Nutri-score. Na czym on polega?

  • 5 marca 2020 r.
  • Nr 16 - Marzec 2020
63716299

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip