• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
  • Słowa kluczowe
  • listeria

listeria

Jak uniknąć ryzyka skażenia Listerią w produkcji mrożonych warzyw

Jak uniknąć ryzyka skażenia Listerią w produkcji mrożonych warzyw

Zagrożenie skażeniem Listeria monocytogenes warzyw blanszowanych (w gorącej wodzie lub przez krótki czas na parze - przed ich zamrożeniem) jest z pewnością mniejsze niż w przypadku gotowej do spożycia żywności, takiej jak wędzone ryby, kiełbasy, pasztety czy miękkie sery, ale patogen ten jest bardzo groźny dla tego typu produkcji. Ognisko Listerii związane z mrożonymi blanszowanymi warzywami wystąpiło w latach 2015-2018 w wielu krajach w UE. Dlatego dla zakładów produkujących tego typu warzywa zapobieganie skażeniu tą bakteria powinno być priorytetem. Poniższe wskazówki mogą być pomocne.

  • 8 marca 2021 r.
  • Nr 28 - marzec 2021
Listeria

Listeria monocytogenes nadal groźna

3 czerwca 2019 roku ukazał się raport EFSA “Multi-country outbreak of Listeria monocytogenes clonal complex 8 infections linked to consumption of cold-smoked fish products”. Raport został opublikowany w związku z epidemią wywołaną przez Listeria monocytogenes, która dotknęła 22 osoby w pięciu krajach od 2014 roku.

  • 31 lipca 2019 r.
  • Nr 9 - Sierpień 2019
64496238

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip