Jak uniknąć ryzyka skażenia Listerią w produkcji mrożonych warzyw

Dodano: 8 marca 2021
Jak uniknąć ryzyka skażenia Listerią w produkcji mrożonych warzyw

Zagrożenie skażeniem Listeria monocytogenes warzyw blanszowanych (w gorącej wodzie lub przez krótki czas na parze - przed ich zamrożeniem) jest z pewnością mniejsze niż w przypadku gotowej do spożycia żywności, takiej jak wędzone ryby, kiełbasy, pasztety czy miękkie sery, ale patogen ten jest bardzo groźny dla tego typu produkcji. Ognisko Listerii związane z mrożonymi blanszowanymi warzywami wystąpiło w latach 2015-2018 w wielu krajach w UE. Dlatego dla zakładów produkujących tego typu warzywa zapobieganie skażeniu tą bakteria powinno być priorytetem. Poniższe wskazówki mogą być pomocne.

Pozostało jeszcze 98% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Dołącz do prenumeratorów magazynu

"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"

Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
  • Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
  • Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
  • Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.

Logowanie

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła


Słowa kluczowe:
listeriamrożonki

Najnowszy numer

Nr 73 - Listopad 2024

okładka AJM73

Wykrywanie alergenów: zanieczyszczenia krzyżowe, część II

Dostępny w wersji elektronicznej