• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
  • Słowa kluczowe
  • zboża

zboża

d618123af6c2377dad3256faab423bc4303d9a8c-xlarge (1)

System klasyfikacji jakościowej odmian pszenicy

Przy określaniu wymagań dotyczących odpowiedniej jakości ziarna przeznaczone­go do przemiału należy rozróżnić ocenę technologicznej wartości przemiałowej i wy­piekowej. Wartość technologiczna ziarna to zespół cech gwarantujących uzyskanie odpo­wiedniego efektu przy jego przerobie. Z kolei pod pojęciem wartości wypiekowej rozu­miemy zespół cech ziarna, które decydują o zapewnieniu dobrej jakości mąki otrzyma­nej z przemiału, czyli o zapewnieniu mące właściwych cech użytkowych, pożądanych przez jej odbiorcę w procesie dalszego przerobu na cele piekarskie lub cukiernicze.

  • Klaudia Kałwa
  • 2 października 2020 r.
  • Nr 23 - Październik 2020
d618123af6c2377dad3256faab423bc4303d9a8c-xlarge(2)

Arabinoksylany w ziarnach pszenicy – właściwości, wpływ na jakość wypieku

Ziarno zbóż w stadium całkowitej dojrzałości, to jeden z najważniejszych surowców  w gospodarce żywnościowej świata. Aktualne technologie uprawy zbóż i postęp genetyczny w hodowli ich odmian spowodowały wysoką produkcję w krajach Europy Zachodniej, wręcz jej nadwyżkę. Konieczne stało się szukanie innych niż dotychczas możliwości wykorzystania ziarna zbóż, np. zbierając je z pola w stanie niedojrzałym. 

  • 3 maja 2020 r.
  • Nr 18 - Bezpieczeństwo żywności w praktyce, Numer 18, Maj 2020 r.
63716329

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip