Ograniczenie azotynów i azotanów w żywności w UE
W kontekście europejskiego planu walki z rakiem, Komisja Europejska podjęła decyzję o wprowadzeniu bardziej rygorystycznych limitów stosowania azotynów i azotanów w żywności. Celem tego działania jest ochrona konsumentów przed substancjami rakotwórczymi oraz zapewnienie, że żywność dostępna w Unii Europejskiej jest bezpieczna.
Z artykułu dowiesz się m.in.:
-
dlaczego wprowadzono nowe limity
-
od kiedy obowiązują
-
ile czasu branża ma na dostosowanie się do zmian
Dołącz do prenumeratorów magazynu
"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"
Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
- Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
- Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
- Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.
Logowanie
Podobne artykuły
Zobacz również
Najnowszy numer
Nr 73 - Listopad 2024
Wykrywanie alergenów: zanieczyszczenia krzyżowe, część II
Dostępny w wersji elektronicznej