Nowa genetycznie modyfikowana soja dopuszczona do obrotu w UE – praktyczne skutki decyzji wykonawczej (UE) nr 2025/1321 dla producentów żywności

Dodano: 8 września 2025
Nowa genetycznie modyfikowana soja dopuszczona do obrotu w UE – praktyczne skutki decyzji wykonawczej (UE) nr 2025/1321 dla producentów żywności

W lipcu 2025 roku Komisja Europejska ogłosiła decyzję wykonawczą nr 2025/1321, która po raz pierwszy otwiera rynek unijny na produkty zawierające, składające się lub wyprodukowane z nowej kombinacji genetycznie modyfikowanej soi MON 87705 × MON 87708 × MON 89788. To ważny moment dla całego sektora spożywczego i paszowego, ponieważ dopuszczenie tej odmiany do obrotu – choć nie do uprawy – może znacząco wpłynąć na dostępność, skład i funkcjonalność wielu produktów spożywczych.

Pozostało jeszcze 94% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Dołącz do prenumeratorów magazynu

"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"

Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
  • Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
  • Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
  • Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.

Logowanie

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła


Najnowszy numer

Nr 83 - Wrzesień 2025

okładka AJM83

„Mięsne” określenia zakazane w produkcji roślinnej? Nowelizacja rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 i jej skutki dla producentów żywności

Dostępny w wersji elektronicznej