Co robić, gdy brakuje szczegółowych przepisów? Cz. I. Codex Alimentarius

Codex Alimentarius, czyli Kodeks Żywnościowy (łac. alimentarius – dotyczący pożywienia), to międzynarodowy zbiór norm, wytycznych i kodeksów postępowania, który od sześciu dekad pełni funkcję globalnego standardu w dziedzinie bezpieczeństwa i jakości żywności. Stworzony w 1963 roku przez FAO (Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa) i WHO (Światową Organizację Zdrowia) jest dziś punktem odniesienia nie tylko dla ustawodawców, lecz także dla producentów żywności, handlowców i organów kontrolnych.
Dołącz do prenumeratorów magazynu
"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"
Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
- Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
- Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
- Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.
Logowanie
Podobne artykuły
Zobacz również
Najnowszy numer
Nr 83 - Wrzesień 2025

„Mięsne” określenia zakazane w produkcji roślinnej? Nowelizacja rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 i jej skutki dla producentów żywności
Dostępny w wersji elektronicznej