Nowe regulacje dotyczące materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością

Nowelizacja rozporządzenia (UE) nr 10/2011 wprowadza istotne zmiany mające na celu poprawę bezpieczeństwa materiałów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Nowe przepisy dotyczą składu, recyklingu, czystości oraz oznakowania tych materiałów, a także ich wpływu na zdrowie konsumentów. Przedsiębiorcy będą mieli czas na dostosowanie się do zmian przez najbliższe 18 miesięcy, ale już teraz warto śledzić proces implementacji tych regulacji w prawie krajowym i unijnym.
Dołącz do prenumeratorów magazynu
"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"
Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
- Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
- Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
- Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.
Logowanie
Podobne artykuły
Zobacz również
Najnowszy numer
Nr 79 - Maj 2025

Jak skutecznie wdrożyć program monitorowania środowiska w zakładzie produkcyjnym?
Dostępny w wersji elektronicznej