Środki łagodzące służące ograniczeniu obecności akryloamidu w żywności

Dodano: 4 listopada 2019
Środki łagodzące służące ograniczeniu obecności akryloamidu w żywności

W kwietniu 2002 rynek spożywczy i konsumenci zostali zaskoczeni nieoczekiwanymi  doniesieniami o tym, że wiele produktów spożywczych poddanych obróbce termicznej w  wysokiej temperaturze zawiera znaczne ilości akryloamidu, substancji znanej dotąd jedynie jako przemysłowa, wykorzystywana w produkcji m.in. tworzyw sztucznych, farb, lakierów, klejów i zapraw murarskich, a także w przemyśle celulozowo-papierniczym. 

Pozostało jeszcze 98 % treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Dołącz do prenumeratorów magazynu

"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"

Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
  • Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
  • Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
  • Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.

Logowanie

Adres e-mail lub login:

Hasło

Nie pamiętam hasła


Najnowszy numer

Nr 14 - styczeń 2020

okładka numer 14

BRC GLOBAL STANDARD dla opakowań – zmiany wprowadzone w 6 wersji

Dostępny w wersji elektronicznej