Bakterie z rodzaju Yersinia po raz pierwszy zostały opisane w 1883 r. przez Malasseza i Vignala .Zostały one wyizolowane ze zmienionych zapalnie narządów wewnętrznych u świnek morskich, zakażonych materiałem pochodzącym od dziecka zmarłego z powodu zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych. Wyizolowane wtedy pałeczki to dzisiejszy gatunek Yersina pseudotuberculosis. Obecnie rodzaj Yersinia liczy 12 gatunków, spośród których trzy (Y. pseu-dotuberculosis, Y. pestis, Y. enterocolitica) są patogenne dla człowieka. Chorobotwórcze szczepy z gatunku Y. enterocolitica wywołują jersiniozę, ostrą lub przewlekłą chorobę powodującą zaburzenia ze strony układu pokarmowego, a głównym źródłem zakażenia jest zanieczyszczona bakteriami żywność.
Listeria monocytogenes nadal groźna
3 czerwca 2019 roku ukazał się raport EFSA “Multi-country outbreak of Listeria monocytogenes clonal complex 8 infections linked to consumption of cold-smoked fish products”. Raport został opublikowany w związku z epidemią wywołaną przez Listeria monocytogenes, która dotknęła 22 osoby w pięciu krajach od 2014 roku.
Alkaloidy pirolizydynowe
Coraz więcej badań klinicznych potwierdza kolejne przypadki skutków ubocznych stosowania produktów roślinnych (ekstraktów). Zwłaszcza w sytuacji długotrwałego zażywania. Do najgroźniejszych zagadnień zagrażających zdrowiu a nawet i życiu należą interakcje z lekami, ale także toksyczność, działanie alergizujące, mutagenne i karcinogerne. Dlatego przed wprowadzeniem surowca roślinnego do obrotu w postaci suplementów diety należy dokonać drobiazgowej analizy ryzyka.
Rozporządzenie Delegowane Komisji (UE) 2019/934 z dnia 12 marca 2019 r.
TACCP- Threat Assessment Critical Control Point
TACCP (Threat Assessment Critical Control Point) to proces zarządzania łańcuchem dostaw kładący szczególną ochronę przed celowym zanieczyszczeniem żywności. Koncentruje się na zapobieganiu takim zagrożeniom dla żywności jak sabotaż, wymuszanie, manipulowanie, celowe fałszowanie żywności oraz obronie żywności przed bio-terroryzmem. TACCP pomaga identyfikować i kontrolować punkty krytyczne w łańcuchu dostaw, które mogą być narażone na celowe zanieczyszczenie żywności.