• WSZYSTKIE
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018

Spis treści wydania drukowanego

Artykuły

  • Najnowsze technologie dla bezpieczeństwa żywności

    Nowoczesne technologie służące bezpieczeństwu żywności, choć wydają się kosztowne, pozwalają zaoszczędzić, ponieważ dzięki nim możemy uniknąć strat związanych np. z wycofaniem ze sprzedaży całej partii artykułów, rozpatrzeniem masowych reklamacji czy nawet konsekwencji prawnych. W artykule poruszamy dwa aspekty bezpieczeństwa żywności – wykrywanie ciał obcych w produktach oraz kontrolę czystości mikrobiologicznej środowiska produkcji. Prezentujemy dwie konkretne technologie przydatne w tych dziedzinach.
  • Nowy wyrok TSUE dotyczący tzw. oświadczenia nieswoistego

    W wyniku zadanych w 2018 r. przez niemiecki <a >Federalny Trybunał Sprawiedliwościdwóch pytań prejudycjalnych Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE) zajmował się zagadnieniem charakteru opakowania suplementu żywnościowego potencjalnie wprowadzającego w błąd.
  • Ważne orzeczenie WSA – jak prawidłowo zastosować wizerunek owoców na opakowaniu produktu specjalnego przeznaczenia medycznego

    Wyrokiem z dnia 15 stycznia 2020 r. (sygn. akt III SA/Kr 1196/19) Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie oddalił skargę na decyzję Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w przedmiocie nakazu prawidłowego oznakowania wprowadzonej do obrotu żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Orzekł, iż uwzględniając przeznaczenie danego środka specjalnego przeznaczenia medycznego (w tym wypadku środka zapobiegającego odwodnieniu organizmu jak np. przy biegunce) trudno od przeciętnego konsumenta, tym bardziej chorego, wymagać, aby dokonywał w aptece dogłębnej analizy składu kupowanego produktu poprzez sprawdzenie, czy ilustracja owoców maliny na opakowaniu w rzeczywistości oznacza, że podany malinowy smak tego produktu jest naturalny (co sugeruje obraz maliny), czy jednak sztuczny (co wynika ze składu).
  • Wytyczne dla zakładów przetwórstwa mięsnego na czas pandemii

    Urzędy zajmujące się w USA bezpieczeństwem pracy oraz zapobieganiem chorobom (OSHA i CDC) wydały tymczasowe wytyczne dotyczące COVID-19 dla pracowników i pracodawców w branży mięsnej, zajmujących się pakowaniem i przetwarzaniem mięsa (wołowego, wieprzowego i drobiu). Warto zapoznać się z nimi i zastanowić nad wdrożeniem niektórych rozwiązań, jeśli chcemy zmniejszyć ryzyko przeniesienia koronawirusa wśród pracowników w zakładzie.

Aktualnie przeglądasz

sierpień 2020 - Nr 21
Zrzut ekranu 2020-07-21 o 17.30.48