Projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw
Projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw rozszerza zakres i sposób kontroli jakości handlowej prowadzonej przez IJHAR-S, której podlegają podmioty branży spożywcze.
Artykuły
CBD to nie narkotyk: przełomowy wyrok Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w sprawie kannabinoidów
TSUE stwierdził, że "państwo członkowskie nie może zakazać sprzedaży kannabidiolu (CBD) wyprodukowanego zgodnie z prawem w innym państwie członkowskim, jeżeli jest on wyciągiem z całej rośliny cannabis sativa, a nie tylko z jej nasion i włókien. Zakaz ten może jednak być uzasadniony celem ochrony zdrowia publicznego, lecz nie może wykraczać poza to, co jest konieczne dla jego osiągnięcia".
Certyfikacja żywności “Viruses-free”
Czy mogę certyfikować swoje produkty znakiem “Viruses-free”? Niedawno otrzymałem propozycję przeprowadzenia audytu, którego uwieńczeniem byłby certyfikat “Viruses-free”. Czy w przypadku pozytywnego zakończenia audytu mogę umieszczać taki znak na etykiecie? - zapytał jeden z naszych Czytelników.
Bezpieczeństwo i jakość podczas transportu produktów żywnościowych
Odpowiednio zorganizowany przewóz produktów żywnościowych jest gwarantem zdrowia konsumentów. Z punktu logistycznego punktu widzenia produkty żywnościowe muszą być transportowane szybko oraz uwzględniać wielu wymagań formalno-prawnych. Sama szybkość nie jest wystarczającym czynnikiem jakości i bezpieczeństwa transportowanych produktów żywnościowych.
Sztuczne mięso: fakty, mity i percepcja konsumentów
Czy sztuczne mięso to modny trend czy może przyszłość przemysłu mięsnego? Konsumenci zmieniają dietę, dlatego substytuty mięsa zyskują coraz większą popularność. Ten trend widoczny jest również nad Wisłą, a producenci mięsa od marca notują niższą sprzedaż produktów mięsnych. Wszystko wskazuje na to, że “sztuczne mięso” to nie tylko ciekawostka, ale prawdziwa alternatywa na rynku produktów spożywczych.
Niezamierzona obecność alergenów w kontekście wymagań prawa
Zarówno rodzaj alergenów pokarmowych, jak i sposób znakowania na produktach spożywczych zostały zdefiniowane w unijnych przepisach prawnych. Otwartym problemem pozostaje natomiast dobrowolne znakowanie związane z możliwą niezamierzoną obecnością alergenów w produktach, tzw. zanieczyszczeniami krzyżowymi. Obecnie nie ma przepisów prawnych, które regulowałyby te zagadnienia.