Gluten – regulacje szczególne. Jak informować o obecności glutenu
Informacja na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności powinna pomóc osobom nietolerującym glutenu w ustaleniu i wyborze zróżnicowanej diety obejmującej żywienie się w domu i poza domem.
Artykuły
Czy epidemia zwalnia z obowiązku współdziałania z medycyną pracy?
Czas epidemii COVID-19 to okres szczególny dla pracodawców w kontekście wyzwań z zakresu bezpieczeństwa pracy. To też ciężki czas dla służby medycyny pracy. Należy mieć na względzie, że zawieszenie obowiązków związanych z kierowaniem pracowników na okresowe badania profilaktyczne nie zwalnia pracodawców z pozostałych obowiązków związanych ze współdziałaniem ze służbą medycyny pracy w zakresie, o którym mowa w ustawie regulującej jej funkcjonowanie.
Czyszczenie i dezynfekcja powierzchni dotykowych przez COVID-19 - lista kontrolna: współpraca z podmiotami zewnętrznymi świadczącymi usługi sprzątania.
W zakładach przemysłu spożywczego powinny działać systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności (ang. FSMS) wdrożone zgodnie z zasadami Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych (ang. HACCP) w celu zarządzania ryzykiem bezpieczeństwa i zapobiegania zanieczyszczeniu żywności.
Zarządzanie alergenami - jak uniknąć zanieczyszczeń krzyżowych, część I
W celu zapewnienia odpowiedniego bezpieczeństwa środków spożywczych w zakresie alergenów i zagrożeń, jakie stwarzają, producenci są zobowiązani do precyzyjnego zarządzania ich obecnością w zakładzie. Zakłady produkcyjne powinny mieć opracowane systemy zarządzania alergenami uwzględniające nie tylko te zawarte w recepturach, ale również te, które przypadkowo mogły się znaleźć w produkcie.
Najczęstsze problemy pracodawców w dobie pandemii
Nowym obowiązkiem pracodawcy jest aktywne przeciwdziałanie rozprzestrzenianiu się choroby COVID-19 na terenie zakładu pracy. Poznaj odpowiedzi naszego eksperta na pytania pracodawców, które dotyczą ich codziennych problemów w dobie pandemii. Sprawdź, czego możesz wymagać od pracowników, a czego pracownicy mogą wymagać od Ciebie.