• WSZYSTKIE
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018

Spis treści wydania drukowanego

Temat numeru

  • Jakość produktów ekologicznych

    Rolnictwo ekologiczne to technika, która polega na uprawie roślin i hodowli zwierząt w sposób naturalny. Proces ten obejmuje użycie materiałów biologicznych, unikanie substancji syntetycznych w celu utrzymania żyzności gleby i równowagi ekologicznej, minimalizując w ten sposób zanieczyszczenia ekosystemu i marnotrawstwo żywności.

Artykuły

  • Zmiany w rolnictwie ekologicznym – co się zmieni od 1 stycznia 2022 r.

    Projekt ustawy o rolnictwie ekologicznym to efekt zmian, jakie mają miejsce na szczeblu prawa unijnego. Nowelizacja przepisów rozporządzenia 2017/626 oraz uchwalenie nowego rozporządzenia 2018/848 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych, które zacznie być stosowane od 1 stycznia 2022 r., wymusiły zmiany w polskim systemie prawnym.
  • Jak audytować dostawców

    Zapewnienie bezpieczeństwa żywności jest podstawowym prawnym obowiązkiem producentów oraz wszystkich podmiotów, które biorą udział w  łańcuchu żywnościowym, w tym sprzedawców i dystrybutorów żywności.
  • Rozpoznawalność znaków jakości i certyfikacji

    Z badań wynika, że nie tylko cena wpływa na decyzje zakupowe. Klienci coraz częściej biorą pod uwagę jakość żywności i jej pochodzenie. Odpowiedź producentów żywności była błyskawiczna: na rynku pojawiło się coraz więcej produktów oznakowanych różnymi znakami jakości.
  • Co może kontrolować Państwowa Inspekcja Sanitarna, cz. II

    Orzecznictwo sądów administracyjnych potwierdza, że Państwowa Inspekcja Sanitarna nie jest uprawniona do kontroli wszystkich informacji w oznakowaniu środków spożywczych.
  • Czy woda może być składnikiem podstawowym – odpowiedź Komisji Europejskiej

    Woda może być podstawowym składnikiem na mocy rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2018/775(1).
  • Ślad węglowy na etykietach produktów żywnościowych – od kiedy obowiązkowy?

    Badania skutków zmian klimatu wskazują, że głównym zagrożeniem rozwoju ekonomicznego i stanu środowiska w świecie są wysokie poziomy emisji gazów cieplarnianych (GHG) wynikające z nadmiernego wykorzystywania energii z paliw kopalnych oraz intensywnej produkcji rolniczej.
  • Znakowanie produktów z przodu opakowania

    Francuski system znakowania żywności Nutri-Score jest obecnie jednym z kilku dobrowolnych systemów znakowania żywności funkcjonujących w Unii Europejskiej. Opiera się na pięcioliterowym oznaczaniu produktów żywieniowych w skali od A do E.Komisja Europejska, dążąc do ujednolicenia oznakowania na szczeblu unijnym wyraźnie rozważa również wprowadzenie systemu znakowania Nutri-Score.
  • Kary za fałszowanie żywności. Jak nie popełnić błędu w oznakowaniu produktu wolnego od GMO

    Konsumenci, kupując produkty żywnościowe są przekonani, że zakupiony produkt sprosta ich potrzebom. Oczekują, że żywność ta będzie bezpieczna, tj. nie zagrozi ich zdrowiu, a surowce użyte przy jej produkcji będą spełniały najwyższe standardy jakości przewidziane przepisami prawa żywnościowego.
  • Co może kontrolować Państwowa Inspekcja Sanitarna cz. I

    Ważny wyrok WSA w Poznaniu: Poza obszarem właściwości rzeczowej organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej pozostają te aspekty produkcji lub obrotu żywnością (w tym jej pakowania i oznaczania), które nie mają wpływu na spełnienie przez żywność wymogów higienicznych, sanitarnych i zdrowotnych i których naruszenie nie zagraża zdrowiu i życiu człowieka.

Aktualnie przeglądasz

Listopad 2021 r. - Nr 36
Bezpieczenstwo zywnosci nr 35 4JM0035