• WSZYSTKIE
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019

Spis treści wydania drukowanego

Temat numeru

  • Rolnictwo ekologiczne – szanse i zagrożenia dla producentów żywności. Co się zmieniło w 2022 roku?

    Patrząc na rozwój rynku produktów ekologicznych certyfikowanych, nie sposób dostrzec systematycznego rozwoju. Do niedawna żywność ekologiczna sprzedawana była w małych, lokalnych punktach. Dziś obecność ekologicznych alei handlowych w hipermarketach czy dyskontach nikogo już nie dziwi.

Artykuły

  • Zrównoważony system żywnościowy – co czeka producentów żywności

    Rośnie liczba konsumentów, którzy gotowi są zmienić sposób odżywiania ze względu na ochronę planety i jej naturalnych zasobów. Stanowisko Parlamentu Europejskiego z października 2021 r. dało Komisji Europejskiej impuls do rozwijania jej planów w kierunku zrównoważonego systemu żywnościowego.
  • Zafałszowana żywność: raport KE na temat autentyczności ziół i przypraw

    Podejrzewa się, że prawie jedna piąta wszystkich ziół i przypraw sprzedawanych w UE jest podrabiana. Wyniki pierwszego skoordynowanego planu kontroli ziół i przypraw zapoczątkowanego przez DG SANTE i przeprowadzonego przez dwadzieścia jeden państw członkowskich UE, Szwajcarię i Norwegię, nie napawają optymizmem.
  • Audyt wewnętrzny – kontrola szkodników

    Lista kontrolna zintegrowanego zarządzania szkodnikami pomoże sprawdzić teren zakładu pod kątem obecności szkodników i warunków, które zapewniają im możliwości przetrwania i/lub rozmnażania.

Aktualnie przeglądasz

Luty 2022 - Nr 39
okładka AJM39