• WSZYSTKIE
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019

Spis treści wydania drukowanego

Temat numeru

  • Szkodniki w magazynach zbożowych, paszowych i żywnościowych

    Warunki magazynowania zbóż i ewentualna obecność w nich szkodników magazynowych w znacznej mierze wpływa na ostateczny poziom strat i jakość składowanego surowca. Panujące w magazynach warunki sprzyjają zwykle rozwojowi wielu szkodników magazynowych, w szczególności w tym owadom. Dzięki małym rozmiarom ciał, ukrytemu trybowi życia są one trudne do szybkiego wykrycia i zlikwidowania.

Artykuły

  • Jak w wyniku procesów przetwórstwa nasion maku lekarskiego można zmniejszyć zawartość alkaloidów opium: morfiny i kodeiny?

    Mak lekarski (Papaver somniferum L.) uprawiany jest jako roślina jednoroczna w krajach takich jak Chiny, Indie, Czechy czy Turcja, głównie ze względu na zawartość opium i oleju. Roślina ta należy do jednych z najstarszych gatunków uprawnych przede wszystkim ze względu na wysokiej wartości olej tłoczony z nasion oraz specyficznych właściwości związanych z obecnością alkaloidów w maku. Nasiona maku zawierają do 50% oleju odznaczającego się wysoką zawartością kwasu oleinowego i linolowego.
  • Wzorcowanie urządzeń pomiarowych na spożywczych liniach produkcyjnych

    Większość firm produkcyjnych z branży spożywczej widzi dużą potrzebę działania w zakresie jakości, bezpieczeństwa i wydajności. Szczególnie, że na polskim rynku funkcjonuje kilka standardów dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności, jak: ISO, IFS, BRC czy wymogi prawne GMP. Każdy z tych standardów wymaga od wytwórcy kontroli procesu produkcyjnego, a co za tym idzie, weryfikacji poprawności wskazań pracującej aparatury kontrolno-pomiarowej.
  • Zapowiadane zmiany

    Trwają prace nad projektem ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw. Ten krajowy akt prawny oprócz tego, że określa pewne ramy jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych stanowi także podstawę kompetencyjną do prowadzenia kontroli przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych (IJHARS).
  • Hazop jako narzędzie oceny ryzyka w produkcji żywności

    Metodologia HAZOP, znana i używana od kilkudziesięciu lat, pozwala na szczegółową identyfikację zagrożeń i problemów operacyjnych. Systemowa identyfikacja odchyleń, np. procesowych od założeń projektowych pozwala na zdefiniowanie potencjalnych niebezpiecznych scenariuszy awaryjnych z opisem ich przyczyn oraz skutków. Celem analizy HAZOP jest zidentyfikowanie wszystkich potencjalnych zagrożeń i strat, jakie mogą wystąpić w realizowanych działaniach. Ma to duże znaczenie w zarządzaniu bezpieczeństwem procesowym.
  • Znakowanie żywności pakowanej QUID

    QUID wyraża się wartością procentową, która musi odpowiadać ilości składnika lub składników w chwili jego/ich użycia, przy czym należy go podać albo w nazwie środka spożywczego (lub bezpośrednio przy niej) albo w wykazie składników w powiązaniu z danym składnikiem lub kategorią składników.

Aktualnie przeglądasz

Marzec 2022 - Nr 40
okładka AJM40