• WSZYSTKIE
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019

Spis treści wydania drukowanego

Temat numeru

  • Analiza śladu węglowego w produkcji żywności

    Produkcja żywności w dużym stopniu przyczynia się do zmian klimatycznych, dlatego niezwykle ważna jest możliwość dokładnego pomiaru emisji gazów cieplarnianych z sektora spożywczego. Najnowsze badania pokazują, że system żywnościowy generuje około 35% wszystkich globalnych, antropogenicznych emisji gazów cieplarnianych.

Artykuły

  • Pobranie próbek do badań

    Apteka odmówiła bezpłatnego wydania dwóch sztuk suplementu diety, argumentując, że przekazanie produktów do badań stanowiłoby dla apteki stratę finansową. Sąd uznał, że stanowisko apteki jest nieuzasadnione, a podmiot „w ramach działalności gospodarczej nastawionej na zysk musi się liczyć przy jej prowadzeniu również z obowiązkami prawnymi i ograniczeniami o charakterze finansowym, jakie w tym zakresie wynikają z wiążących zasad prawa żywnościowego”.
  • Wyrok TSUE: jak podawać nazwy witamin

    Węgierska firma jako pierwsza dystrybuowała na rynku węgierskim produkt o nazwie Flora ProActiv, margaryna o 35% zawartości tłuszczu z dodatkiem steroli roślinnych. Na etykiecie tego produktu znalazła się informacja, że produkt zawiera dodatek witamin A i D.
  • Wojna Rosji z Ukrainą: Handel produktami rolno-spożywczymi między UE a Ukrainą

    Do czasu inwazji Rosji w 2022 roku Ukraina eksportowała ponad 40% swoich towarów do UE, co czyniło z niej głównego partnera handlowego. Głównymi towarami importowanymi przez UE były surowce, produkty chemiczne i maszyny. Jeśli chodzi o sektor rolno-spożywczy, Ukraina dostarczała prawie połowę zbóż i olejów roślinnych oraz jedną czwartą mięsa drobiowego importowanego do Europy. Choć nie oceniono jeszcze pełnego wpływu rosyjskiej inwazji na ukraiński handel rolno-spożywczy, już teraz pojawiły się pewne możliwe scenariusze.
  • Zmiany w regulacjach: mikroorganizmy stosowane w środkach ochrony roślin

    Do ochrony roślin można wykorzystać mikroorganizmy, takie jak bakterie, grzyby, wirusy i pierwotniaki, ponieważ niektóre z nich to pasożyty lub patogeny owadów lub innych organizmów, które są szkodnikami lub wywołują choroby u roślin. Ze względu na swoje właściwości biologiczne mikroorganizmy te są od dziesięcioleci stosowane na całym świecie (w tym w UE) do biologicznego zwalczania szkodników i chorób roślin.
  • Nowe limity THC w produktach konopnych

    Komisja Europejska ustanowiła długo oczekiwane standardy THC dla żywności konopnej: poziom delta-9 THC w oleju z nasion konopi mają zostać ustalone na poziomie 7,5 mg/kg, podczas gdy poziom delta-9 THC w suchej żywności konopnej takich jak łuskane i łuszczone nasiona konopi, mąka i białko w proszku będą wynosić 3,0 mg/kg.
  • Alternatywne białka: trend, którego nie można przeoczyć

    Produkty roślinne nie są już nowością na półkach sklepowych supermarketów i dyskontów w całej Europie. Czy jest to chwilowa moda, czy też nowy kierunek rozwoju przemysłu spożywczego? Czy warto zainwestować i zaistnieć na tym rynku, czy też lepiej odpuścić?

Aktualnie przeglądasz

Maj 2022 - Nr 42
okładka AJM42