• WSZYSTKIE
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019

Spis treści wydania drukowanego

Temat numeru

  • FAO/WHO – Wspólne konsultacje w sprawie alergenów. Od kiedy nowa wielka ósemka?

    Wielka ósemka alergenów została zdefiniowana w 1999 roku i dopiero po 20 latach doczekała się ponownej debaty publicznej, na razie tylko w gronie ekspertów. Komisja Kodeksu Żywnościowego od 2020 roku zajmuje się planowaniem i organizacją prac nad nowymi, zaktualizowanymi wytycznymi dotyczącymi zarządzania alergenami pokarmowymi. W grudniu 2020 roku zostało powołane grono ekspertów, którzy mają za zadanie przeprowadzić ocenę ryzyka i zidentyfikować priorytetowe alergeny pokarmowe na podstawie częstości występowania, nasilenia i siły działania.

Artykuły

  • Pobranie próbek do badań – wyrok WSA w Warszawie

    Apteka odmówiła bezpłatnego wydania dwóch sztuk suplementu diety, argumentując, że przekazanie produktów do badań stanowiłoby dla apteki stratę finansową. Sąd uznał, że stanowisko apteki jest nieuzasadnione, a podmiot „w ramach działalności gospodarczej nastawionej na zysk musi się liczyć przy jej prowadzeniu również z obowiązkami prawnymi i ograniczeniami o charakterze finansowym, jakie w tym zakresie wynikają z wiążących zasad prawa żywnościowego”.
  • Jak w wyniku procesów przetwórstwa nasion maku lekarskiego można zmniejszyć zawartość alkaloidów opium: morfiny i kodeiny?

    Mak lekarski (Papaver somniferum L.) uprawiany jest jako roślina jednoroczna w krajach takich jak Chiny, Indie, Czechy czy Turcja, głównie ze względu na zawartość opium i oleju. Roślina ta należy do jednych z najstarszych gatunków uprawnych przede wszystkim ze względu na wysokiej wartości olej tłoczony z nasion oraz specyficznych właściwości związanych z obecnością alkaloidów w maku. Nasiona maku zawierają do 50% oleju odznaczającego się wysoką zawartością kwasu oleinowego i linolowego.
  • Prebiotyki

    Definicja prebiotyku została wprowadzona przez Roberfroida i Gibsona w 1995 roku. Prebiotyki zostały określone jako nietrawione składniki żywności, które korzystnie oddziałują na gospodarza przez stymulację wzrostu i/lub aktywności jednego rodzaju lub ograniczonej liczby bakterii bytujących w okrężnicy. Definicja ta została zaktualizowana w 2004 roku i charakteryzuje prebiotyk jako selektywnie fermentowany składnik umożliwiający swoiste zmiany w składzie i/lub aktywności mikroorganizmów przewodu pokarmowego  o korzystnym oddziaływaniu na samopoczucie i zdrowie gospodarza. W końcu w 2007 roku eksperci FAO/WHO określili prebiotyki jako niezdolne do życia składniki pokarmowe, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza w związku z modulacją zespołu mikroorganizmów jelitowych.
  • Probiotyki

    Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które wprowadzone odpowiedniej ilości wywołają pożądany efekt w organizmie człowieka. FAO/WHO precyzuje tę definicje, że probiotyki są żywymi mikroorganizmami – głównie bakteriami – które dodawane w odpowiednich ilościach powodują dobroczynne działanie na gospodarza Jest to rozszerzenie pojęcia, że te preparaty mogą być stosowane także w leczeniu zwierząt.
  • Zarządzanie jakością w produkcji żywności bezglutenowej

    Celiakia jest chorobą nieuleczalną, która dotyka 1% populacji. Jedynym sposobem na uniknięcie objawów chorobowych związanych z zanikiem kosmków jelitowych jest przestrzeganie diety bezglutenowej i spożywanie produktów, które zawierają mniej niż 20 ppm glutenu, przy czym idealnym rozwiązaniem jest, aby nie był on w ogóle wykrywany.

Aktualnie przeglądasz

Kwiecień 2022 - Nr 41
2022-03-11 09_29_18-Bezpieczeństwo żywności w praktyce nr 41 4JM0041.pdf - Adobe Acrobat Reader DC (